Matematik

Cirkler og liniers skæringspunkter

23. september 2004 af Kronvald (Slettet)
Hej,

Nu har jeg sat i meget lang tid med denne type opgaver og jeg fatter dem bare ikke. Er der ikke en venlig sjæl der kan forklare mig hvad hulen det går ud på sådan meget udførlig i detaljer.

Jane

f.eks.

Cirklen : x2 - 6x + y2 + 2y + 5 = 0 og

Linien : 2x - y - 2 = 0

Jeg kan godt finde frem til at ...

Cirklen :(x - 3)2 + (y + 1)2 = kvadratrod 5
Linien : y = 2x -2

Jeg forstår også at man skal sætte liniens y-værdi ind i cirklens ligning.

x2 - 6x + (2x-2)2 - 2(2x-2) + 5 = 0
3x2 - 18x + 5 = 0
x2 - 6x + 5/3 = 0

Men så kører jeg fast..Jeg kan ikke forstå det med brøken og kvadratroden og hvor de forskellige tal kommer fra .. HJÆLP !!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2004 af Meppo

Den andengradsligning, som du ender op med, skal du bare løse mht. x:
Løsningerne er
x=0,2920 eller
x=5,708
Disse 2 x-værdier indsætter du på x´s plads i liniens ligning, for at finde y-værdierne. Når du således har fundet både x- og y-værdierne, har du cirklens og liniens skæringspunkter
(x,y)

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2004 af sontas (Slettet)

Grunden til du sætter liniens y ind i cirklens lining, det er fordi det jo netop har samme y-koordinat der hvor de skærer. Du kan også have gjort det det hvor du isolerede x og smed den ind, da de også har fælles x-koordinat der hvor de skærer hinanden.


Svar #3
23. september 2004 af Kronvald (Slettet)

Jeg forstår godt jeres hjælp. Det jeg ikke forstår, er den udregning der sker i vores bog.

Cirklen : x2 - 6x + y2 - 8y + 21 = 0 og

Linien : x - y - 1 = 0

Find Skæringspunkter.

Linien : y = x - 1

Cirklen : x2-6x+(x-1)2-8(x-1)+21 = 0

2x2 - 16x + 30 = 0
________________
x = 8 +/- \\/64 - 4 * 1 * 15
-------------------------- 2 * 1

x = 8 +/- 2
---------
2

x = 3 og x = 5

Jeg kan sagtens på mine tegninger se resultatet, men det med at placere andengradsligningen på brøkstregen forstår jeg ikke, og hvor de forskellige tal kommer fra ....

Jane

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2004 af frodo (Slettet)

du har vel haft om løsningen af andengradsligningen:

ax^2+bx+c=0 <=>
x=(-b+/-sqrt(d))/(2a), hvor d= b^2-4ac

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2004 af Meppo

Du skal sådan set ikke placere en 2. gradsligning på brøkstregen, men bare minuskoefficienten til førstegradsleddet +/- kvadratroden af diskriminanten, det hele divideret med 2*koefficienten til andengradsleddet.
Det kommer til at se sådan ud i dette tilfælde;
6 +/- kv.rod 36-4*1*5/3
divideret med
2*1

Skriv et svar til: Cirkler og liniers skæringspunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.