Fysik

Skråt kast

26. september 2004 af Leo (Slettet)
Hej,

Hvis man har et bestemt x(max) og y(max) for skråt kast, hvordan kan man så finde begyndelseshastighed v(0) og vinklen alfa?

Håber nogen har en løsningsforslag. Tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2004 af KemiKasper (Slettet)

se på ymax = (v0^2*sin^2(v))/2g. Sinus antager maksimalt værdien 1 - hvornår gør den det?

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2004 af KemiKasper (Slettet)

det var da en alvorlig gang sludder. Kig i stedet på formlen
(2v0^2*sin^v*cosv)/g

jeg tænkte lige på at det skulle komme så højt som muligt :S

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2004 af Darklord (Slettet)

Betragt formlerne:

y(t)
x(t)

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2006 af PinQoo (Slettet)

nogen der muligvis kan forklare dette lidt bedre?

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2006 af PinQoo (Slettet)

Og hvordan kan man bestemme vo ud fra graffen af flyvetiden som funktion af sin(alfa)?

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2006 af PinQoo (Slettet)

er der slet ingen der kan hjælpe??

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#6:
Du kunne starte med at søge i forummet! Men okay, det har jeg nu gjort for dig:

https://www.studieportalen.dk/opg/ungdomsopg.php?o=2177

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. oktober 2006 af PinQoo (Slettet)

kan ikke rigtigt bruge de opgaver til noget, da det ikke er den samme opgave

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. oktober 2006 af mathon

x_max =vo^2*sin(2*alfa)/g

y_max = vo^2*(sin(alfa))^2/(2g)

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. oktober 2006 af PinQoo (Slettet)

#9
hvad gør man så hvis man ikk er har vo?

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. oktober 2006 af mathon

# 9
fortsat

hvoraf

vo=
[(g*(2*y_max+x_max))/(sin^2(alfa)+sin(2*alfa)]^0.5

Brugbart svar (0)

Svar #12
05. oktober 2006 af PinQoo (Slettet)

men altså problemet er at jeg ikk ved hvordan jeg skal gribe det an, her er min opgave:
Udmål for forskellige vinkler (f.eks. 30°, 45° og 60°) kasteparablen ved hjælp af den
lodrette plade.
Optegn de målte punkter i et koordinatsystem og bestem xmax og ymax. Bestem alfa og vo ud
fra disse værdier.

Brugbart svar (0)

Svar #13
05. oktober 2006 af mathon

...der findes 7 alment anvendte skrå-kast-formler, som ALLE inde holder vo, så dit spørgsmål er meget urealistisk.

Det det hele "går ud på" er en begyndelseshastighedsvektor med hældningsvinklen alfa i forhold til vandret. Alt andet er udledt derfra.

Brugbart svar (0)

Svar #14
05. oktober 2006 af mathon

...men så kan formlerne jo bruges "bagfra".

Brugbart svar (0)

Svar #15
05. oktober 2006 af PinQoo (Slettet)

hvordan det?

Brugbart svar (0)

Svar #16
05. oktober 2006 af mathon

x_max =vo^2*sin(2*alfa)/g,
hvoraf

til vinkelbestemmelse:

sin(2*alfa) = x_max*g/vo^2

Brugbart svar (0)

Svar #17
05. oktober 2006 af PinQoo (Slettet)

nåhh ja okay det du mente ;D

Brugbart svar (0)

Svar #18
05. oktober 2006 af PinQoo (Slettet)

men ang. #12 kan du så fortælle hvordan jeg skal få det ind i et koordinatsystem? jeg har nemlig 3 koordinatsystemer hvor jeg godt kan finde xmax og ymax, men jeg kender jo så allerede alfa og vo burde ikke være et problem at finde

Brugbart svar (0)

Svar #19
05. oktober 2006 af mathon

se evt

http://www.peecee.dk/index.php?lid=1&aid=1&pid=2&loadid=6282

Brugbart svar (0)

Svar #20
05. oktober 2006 af PinQoo (Slettet)

tak for hjælpen tror jeg har fundet ud af det nu..

Skriv et svar til: Skråt kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.