Matematik

Bevis: kvadratroden af 2 er et irrationalt tal.

19. juni 2008 af matti89 (Slettet)
Hej alle.
Jeg skal snart op til matematik eksamen, men har et bevis, som jeg har svært ved at forstå.
Beviset: Kvadratroden af 2 er et irrationel tal.
Jeg antager, at kvadratroden af 2 ikke er irrationelt.
kvadratroden af 2= p/q, p/q er uforkortlig
(kvadratroden af 2)^2 = (p/q)^2
2=P^2/q^2
2*q^2 =p^2, p^2 er lige da 2q^2 er lige.
Når p^2 er lige er p lige
p er lige, det vil sige: p= 2*r=p^2=(2*r)^2 = p^2=4* r^2
p^2=2q^2 og p^2 = 4r^2= 2q^2= 4r^2=q^2=2*r^2
2*r^2 er lige, så er q^2 også lige og så er q lige. Når både p og q er lige vil p/q være forkortlig. Så derfor må kvadratroden af 2 være irrationelt.
Er der nogen, som kan hjælpe med at fortælle hvad der sker led for led?
PÅ forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Tjo...

Du skal bruge følgende undervejs. Hvis a^2 er lige, så er a lige.

Sæt a=2n+1 og udregn a^2=4n^2+4n+1=2m+1, hvis man sætter m=2n^2+2n. Derfor bliver a^2 ulige. Så a^2 kan kun blive lige, hvis a er lige. (og det gør den, men det er en anden snak)


Nu antager vi, at vi har fundet hele tal, p og q, så p/q er kvadratroden af 2. Dvs.(p/q)^2=2 eller omskrevet p^2/q^2=2 og endda (ved at gange med q^2 på begge sider p^2=2*q^2.

Dette fortæller os derfor ifølge indledningen, at p må være et lige tal. Altså, at p kan skrive som p=2r for et helt tal r. Men så er p^2=4r^2, hvilket sammenholdt med p^2=2q^2 giver, at 4r^2=2q^2.

Hvis denne ligning deles med 2 på begge sider, står der q^2=2r^2. Men så er q også lige, dvs. q^2=4s^2 for et helt tal s.

Sådan kan man blive ved, for nu er 4s^2=2r^2... Og dermed r^2=2s^2. Ligegyldig, hvor ofte vi dividerer begge sider i ligningen p^2=2q^2 med to, kan begge sider altså divideres endnu flere gange med 2. Kort sagt:

p og q er hele tal, der kan divideres med 2 i en uendelighed - det er jo helt absurd og kan derfor ikke lade sig gøre...

Svar #2
19. juni 2008 af matti89 (Slettet)

Tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Det var så lidt. Jeg er glad for at hjælpe med interessante spørgsmål som dette. Jeg håber svaret giver mening - det er jo ikke verdens letteste bevis rent forståelsesmæssigt, da man jo netop skal frem til en absurditet

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2010 af jegelskersøren (Slettet)

Hej:)

Jeg er selv i gang med at bevise, at kvadratroden af 2 er irrationalt.

Måske nogen ville uddybe følgende:

Hvis a^2 er lige, så er a lige.

Sæt a=2n+1 og udregn a^2=4n^2+4n+1=2m+1, hvis man sætter m=2n^2+2n. Derfor bliver a^2 ulige. Så a^2 kan kun blive lige, hvis a er lige.

På forhånd tak!


Skriv et svar til: Bevis: kvadratroden af 2 er et irrationalt tal.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.