Fysik

fysik c eksamen :) universets alder

23. juni 2008 af uskis (Slettet)
Jeg har trukket kosmologi i dag :) ..
med hensyn til universets alder:

T=r/v=1/hubbles konstant

Jeg undrer mig over at universets alder er 1/H
fordi så er alderen jo konstant, og det kan da ikke passe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juni 2008 af Riemann

Du har helt ret i at alderen ikke kan være konstant.

I virkeligheden varierer hubblekonstanten med tiden. Vi mennesker lever bare så kort tid, at vi ikke kan nå at observere, at hubblekonstanten ændrer sig, så derfor siger vi, at det er en konstant.

Så i virkeligheden er hubble-konstanten slet ikke en konstant, men en parameter, der ændrer sig med tiden. Ofte bruger man også betegnelsen hubble-parameteren, for at understrege, at dette er en funktion af tiden. Man siger så, at hubblekonstanten er den nuværende værdi af hubbleparameteren.

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. juni 2008 af Esbenps

Godt spørgsmål!

Hubble-konstanten er egentlig ikke en konstant, da den afhænger af tiden. Du har måske hørt om udtrykket Hubble-parameteren H(t)? Den er defineret som den tidsafledte af skalafaktoren divideret med skalafaktoren. Hubble-konstanten er simpelthen Hubble-parameteren til den tid, vi har nu.
Vi har altså følgende:


hvor R er skalafaktoren og r' er den tidsafledte af skalafaktoren.

Hubblekonstanten bliver så (Hvis t_nu er tiden i dag, så sætter vi r(t_nu) = 1):



Eftersom universet accelererer udad, så vil r'(t_nu) ikke være konstant, og dermed vil Hubble-"konstanten" blive større med tiden.

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juni 2008 af Esbenps

#1
Aahh, du er for hurtig!!

Vi ses til Borat i dag :-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. juni 2008 af Riemann

#2
Eftersom det fysik c-niveau, tror jeg ikke at spørgeren er bekendt med hvad afledte funktioner er....

vi ses :)

Svar #5
23. juni 2008 af uskis (Slettet)

Har matematil A, så er med :) .. men det er nok ikke nøsvendigt til denne fysik eksamen.

Tak for super hælpen

Skriv et svar til: fysik c eksamen :) universets alder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.