Matematik

Keglestub Formel ? Hvad er forkert ?

30. juli 2008 af Kenneth L (Slettet)
Hej Studie potalen.

Da jeg sad og regnede på en keglestub, ville jeg finde beviset for at den. Da jeg ikke kunne det, begynde jeg at finde en måde at regne det ud på uden at bruge formelen. Og kom frem til denne formel: (Den er ikke forkortet)

(((PI*b^2*h)-(PI*a^2*h))*0.5)+(PI*a^2*h)=V

Den har jeg fundet frem til på følgende måde:

Den første parentes er rumfanget af den store diameter som cylinder.

Den anden parentes er rumfanget af den lille diameter som cylinder som trækkes fra den store cylinder.

Den halve ganges der med fordi det kun er halvdelen af det resterne der ind går i figuren.

Den 4. parentes er igen rumfanget af den lille diameters rumfang, som lægges til den anden parentes, og giver det samlet rumfang.

Spørgsmålet går så på, denne formel og den som står i formel sammlinger giver ikke det samme.

Hvis vi antager at en keglestub har dementioner: a=2 b=4 h=2

Min formel:

(((PI*4^2*2)-(Pi*2^2*2)*0.5)+(PI*2^2*2)=62.83 cm^3

Formelsamlings formelen:

(1/3)*PI*h(a^2+a*b+b^2)=V

(1/3)*PI*2(2^2+2*4+4^2)=58.64 cm^3

Nogen der kan hjælpe mig med hvad jeg gør galt?

Mvh Kenneth Lønbæk

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. juli 2008 af Daniel TA (Slettet)

Din formel. Har du helt selv kommet frem til den?

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. juli 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Beviset står her:

http://da.wikipedia.org/wiki/Keglestub

Svar #3
30. juli 2008 af Kenneth L (Slettet)

#1 Ja.

#2 Selv som beviset er der, for klare den ikke hvorfor der er forskel på min og den ! Jeg har ikke haft om intragral regning, så forstår ikke så meget af beviset.

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. juli 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Jeg tror, jeg ved, hvor du vil hen med din egen hjemmelavede formel... Man har "kernen" af figuren, der består af en cylinder, hvor grundfladen er en cirkel med radius a og højden er h. Dertil kommer en figur, der næsten kan betragtes som en slags traktformet ting, der ligger udenpå denne cylinder.

Kernecylinderens rumfang regnes som du skriver, men "trakten" udgør ikke halvdelen af den udhulede cylinder, der fremkommer ved at tage den store cylinder med radius b og derfra trække den lille cylinder med radius a.

Tænk på, at den anden del, der blive til overs, når man fjerner "trakten" fra den udhulede cylinder, ikke har samme form som trakten - den snævrer jo ikke ind, da det er den, der indholder den store cylinders yderside...

En tegning ville nok hjælpe her - håber det kan bruges alligevel

Svar #5
30. juli 2008 af Kenneth L (Slettet)

Nå ja, nu kan jeg godt se, radius på den lige kant på figuren der fjernes er større, den jeg lader blive :)

Mange tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. juli 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Selv tak - jeg overvejer lige, om jeg kan give dig et mere intuitivt bevis for formlen...

Svar #7
30. juli 2008 af Kenneth L (Slettet)

Det lyder godt, ville jeg i hvert fald blive glad for !

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. juli 2008 af DanielPetersen (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. juli 2008 af DanielPetersen (Slettet)

Hvad er din IQ Kenneth?

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. juli 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#9 :) velkommen til

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. juli 2008 af DanielPetersen (Slettet)

Til hvad?

Svar #12
31. juli 2008 af Kenneth L (Slettet)

#9 Det ved jeg sku ikke, hvad tænker du på ?

Brugbart svar (0)

Svar #13
31. juli 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Det kan du godt. Lav et trapez i et koordinatsystem og så find volumet af omdrejningslegemet, når du drejer trapezet 2pi radianer.

Brugbart svar (0)

Svar #14
31. juli 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#13 Hvad så med Kenneth, der ikke kan integrere endnu? Jeg er ved at overveje at approksimere keglestubben med cylindre - trin for trin flere og tyndere cylindre. Det er jo en form for integralregning, men skræddersyet til eksemplet...

Brugbart svar (0)

Svar #15
31. juli 2008 af mathon

ved en drejning på 360 grader om x-aksen
af
linjestykket
y = ((R-r)/h)x + r, x E [0;h]
fås
V_x = (1/3)*pi*h[R^2+r^2+Rr]
hvor
R er radius i den største cirkel
r er radius i den mindste cirkel
h er afstanden mellem cirklernes centrer

Brugbart svar (0)

Svar #16
31. juli 2008 af Jerslev (Slettet)

#14: Stort set ligegyldigt hvilken form for bevis, du vælger at lave, inkluderer det integralregning på et eller andet niveau.

Brugbart svar (0)

Svar #17
04. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Historisk set har man fundet omveje til at løse den slags problemer, hvor man behændigt har undgået behovet for en gennemgribende teknik som integralregningen er.

Jeg har forsøgt at tænke min idé til ende, men den involverer bl.a. bevisteknikken "induktion" og lidt viden om grænseværdier af polynomiumsbrøker - ikke vildt avanceret for matematikere, der har lært disse teknikker, men alt for besværligt i forhold til spørgsmålets indhold!

Hvis du derimod tager udgangspunkt i, at du allerede kender formlen for volumen af en kegle (den formel kan bevises vha. integralregning eller noget af det, jeg lige har talt om), så er det ikke så svært at udlede formlen for en keglestub.

Enhver keglestub kan nemlig frembringes som en differens mellem to kegler - nemlig en stor kegle, hvor man skærer toppen af, og hvor toppen så også er en kegle. Hvis du er interesseret i dette, må du gerne spørge, men det forklarer ikke til bunds, hvorfor formlen ser ud, som den gør.

Skriv et svar til: Keglestub Formel ? Hvad er forkert ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.