Fysik

Opg.: Kræfter, arbejde, kinematik

13. august 2008 af appelsin (Slettet)

Jeg har lige tre opgaver og så skulle jeg gerne være færdig med sættet.

1) En klods (m=2 kg) ligger på et skråplan der hælder 45 grader med vandret. Klodsen er i hvile. Bestem de påvirkende kræfter og deres størrelse.

2) En pige på en cykel (m_total= 100 kg) accelererer fra 5 m/s til 30 m/s på 10 s.  Bestem det arbejde pigen udfører.

3) En bold triller med v = k over en vandret overflade (a) som er hævet 60 cm over en anden vandret overflade (b). Bolden lander 10 cm fra a's lodrette projektion på b.

a) Bestem boldens hastighed før den forlader a.

b) Bestem boldens hastighed lige før den rammer b.

Jeg er rimelig meget på bar bund i de opgaver. I 1 har jeg bestemt F_t og F_N, men der er vel også en kraft som holder klodsen stille på skråplanet? Hvordan bestemmer jeg den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Du skal ind og kigge på kraftanalyse. Dvs., at du skal kigge på krafterne, der virker på en bestemt ting og inddele disse i komposanter. Du skal altså kende til vektorer. På grund af, at det er meget meget nemmere at lave den første opgave med en tegning, vil jeg lade dig selv prøve at løse den.

Ad 2: Her skal du i første omgang bestemme den strækning og den kraft, som henholdsvis tilbagelægges og påvirkes med. Kraften bestemmes med Newtons anden lov, F_res=ma, hvor F_res er den resulterende kraft, m er massen og a er accelerationen. Herefter skal du bestemme den strækning, der tilbagelægges i løbet af de 10 sekunder. Til dette skal du benytte ligningerne for bevægelse med konstant acceleration. Når disse to ting er bestemt skal du huske på, at arbejde er lig kraft gange med den strækning, hvor kraften virker. A=F*s, hvor du bestemmer F med N2 og s med bevægelsesligningerne.

Ad 3a: Benyt ligningen for det skrå kast.

Ad 3b: Benyt energibevarelse idet den potentielle energi fra a omdannes til kinetisk energi.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. august 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Hint til spm 1)

Klodsen er påvirket af to kræfter, tyngdekraften, der virker lodret nedad.

Gnidningsmodstanden mod pladen, der vil holde den fast.

Ved hjælp af kræfternes parallellogram 'opløser' du tyngdekraften i to kræfter, én, der virker vinkelret på pladen, og én, der virker parallelt med pladen. Den friktion, der holder klodsen på plads, er lige så stor, men modsat rettet, som den kraft, der virker parrallelt med pladen.

Vi mangler noget at tegne på - og dette er MEGET gammel viden, så skriv ikke bare af. Tænk kritisk! Altid!


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Noget at tegne på ville virkelig være en fordel for fysikforummet. Det er enormt besværligt at åbne paint og tegne for derefter at uploade til imageshack eller peecee.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Som tilføjelse kan jeg nævne, at klodsen påvirkes af 3 direkte krafter. Ikke kun 2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. august 2008 af Bruger slettet (Slettet)

#3

Da jeg begyndte min besvarelse, hvade du endnu ikke postet dit indlæg, og når man først er beyndt at skrive, ser man ikke, når der bliver postet nye indlæg. Hvis jeg havde set dit svar af langt højere faglig kaliber, havde jeg naturligvis ikke postet #3

Jeg beklager redundansen :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. august 2008 af mathon

...overvej

http://peecee.dk/upload/view/126930


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#5: Jeg tror nok, at vi begge overlever. ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Glem nr #5, hvor der skulle have stået:

#1

Da jeg begyndte min besvarelse [#2], havde du endnu ikke postet dit indlæg [#1], og når man først er beyndt at skrive, så ser man ikke, når der bliver postet nye indlæg. Hvis jeg havde set dit svar af langt højere faglig kaliber, havde jeg naturligvis ikke postet #2

Jeg beklager redundans grænsende til spam :)

Tilføjelse: Glem derfor også #2

Jeg har lige fra jeg begyndte på denne portal kunnet konstatere, at der er meget kompetente hjælpere i de naturvidenskabelige fora, så jeg ved egentlig ikke, hvorledes jeg havnede her nu :)

Jeg glæder mig over sagkundskaben, bukker undskyldende - og bevæger mig over i et andet forum, hvor der måtte være mere brug for min indsats, og hvor mine talenter slår bedre til :)

Tak for venlig behandling imens jeg var her :)


Svar #9
13. august 2008 af appelsin (Slettet)

Ok, så jeg prøvede at tegne kræfterne ind som du siger i #1.

Det er tyngdekraften (lodret ned), normalkraften (vinkelret på skråplanet) og gnidningskraften som Ms. Nielsen nævner (parallel med skråplanet, men går "opad" i stedet for nedad).

Ft = m*g

F_n = m*g*cos(45)

Jeg er ikke sikker på hvordan gnidningskraften bestemmes. Skal jeg have fat i coulombs gnidningslov?


Svar #10
13. august 2008 af appelsin (Slettet)

#6 Ok, jeg kan se at svaret er F_g = Ft*sin(45), men hvordan kommer man frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. august 2008 af mathon

...på en tegning


Svar #12
13. august 2008 af appelsin (Slettet)

#11 uddyb? Jeg sidder og stirrer med intenst på den tegning jeg har lavet :)

Jeg prøver lige at tegne noget i paint så I kan se om det er rigtigt....


Svar #13
13. august 2008 af appelsin (Slettet)

HER: http://peecee.dk/upload/view/126935
   


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#13: Din normalkraft vender den forkerte vej. Hvad kendetegner normalkraften?

#12: Du skal opløse tyngdekraften i komposanter.


Skriv et svar til: Opg.: Kræfter, arbejde, kinematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.