Matematik

Ulighed og ligning med ln

20. august 2008 af Plafintarr (Slettet)

Hey gutter. Jeg har bøvl med noget her.

Løs ved beregning ligningen ln(3x)+ln(x-1)=2*ln(6)

Løsningen skal give x=4

Så er der en anden opgave.

Løs ved beregning uligheden ln(2x-1)<0

Løsningen skal give 1/2<x<1

Er der nogen der vil være rare at hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. august 2008 af Mester_Bean (Slettet)

brug regnereglerne for logaritmer:

a*ln(b)=ln(ab) og ln(a)+ln(b)=ln(a*b)

udnyt derefter at at eln(a)=a


Svar #2
20. august 2008 af Plafintarr (Slettet)

Mange tak. Men hvad går der galt i mine beregninger? Jeg får

ln((3x)(x-1))=ln(36)

ln(3x-3+x^2-x)=ln(36)

3x-3+x^2-x=e^ln(36)

3x-3+x^2-x=36

3x-3+x^2-x-36=0

x^2+2x-39=0

Det bliver en andegradsligning der giver noget helt andet end facitlisten


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2008 af peter lind

Fra første ligning til anden ligning

(3x)(x-1)=3x^2-3x


Skriv et svar til: Ulighed og ligning med ln

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.