Matematik

rødder samt bestemmelse af a og b

26. august 2008 af delidolu (Slettet)

hejsa

opgaven:

Et andengradspolynomium f er bestemt ved

f(x)=-5x2-bx+c

hvor b og c er tal

det oplyses, at f har rødderne 3 og 7

Bestem tallene b og c ?

Dammit ? hvad gør jeg , hvad er rødderne ? det hele er så blank for mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Rødderne er de steder, hvor f(x)=0. Dvs., at f(3)=0 og f(7)=0. For at finde b og c kan du benytte summen af rødder og produktet af rødder. Du kan slå de nærmere formler op i din bog.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2008 af piper (Slettet)

Hvis du synes det gør det lettere, så kan du opstille to ligninger med to ubekendte. Når 3 og 7 er rødder gælder jo nemlig at:

0 = -5 * 3^2 -b*3 + c

og

0 = -5 * 7^2 - b*7 + c


Svar #3
26. august 2008 af delidolu (Slettet)

nu går det helt galt for mig , hat prøvet at regne det ud med to ligninger med to ubekendte , men når ingen steder ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2008 af dnadan (Slettet)

Den måske letteste metode ville være faktorisering:

f(x)=ax2+bx+c = a(x-r1)(x-r2), hvor r1 og r2 er dine rødder.

- Indsæt koefficienten a samt dine rødder og reducer, herved vil du meget hurtigt kunne se hvad b og c er.

(Hvis I da har lært denne metode, hvis ikke, må du i gang med at løse to ligninger med to ubekendte som i #2)

Fortsat god dag

Mvh. Dan


Svar #5
26. august 2008 af delidolu (Slettet)

0 = -5 * 3^2 -b*3 + c

og

0 = -5 * 7^2 - b*7 + c

det jeg gør er :

(0=-5*32-b*3+c)*(-1)

0=5*(-9)+b*(-3)-c

0=-45*(-3)-c

0= -135-c

c=-135

Passer det så langt??


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. august 2008 af piper (Slettet)

Jeg løste den i MathCad og fik b = -50 og c = -106


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2008 af piper (Slettet)

b = -50 og c = -105, mente jeg


Svar #8
26. august 2008 af delidolu (Slettet)

Jeg vil godt have bregningen , nogen som kan hjælpe med det ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. august 2008 af piper (Slettet)

Det ville være krinklet (og lidt snyd : ) )af skrive ind i tekst, men du er næsten færdig hvis du eksempelvis isolerer c i den første ligning:

0 = -5 * 3^2 -b*3 + c

c = 45+ 3b

Indsæt dette udtryk for c i ligning 2 eksempelvis.

Hvis du kan se det, så KAN du også trække den ene ligning fra den anden og eliminere c.


Svar #10
26. august 2008 af delidolu (Slettet)

jeg får 0 = -5 * 3^2 -b*3 + c til det her:

0=-5*9-3b+c <=> -c=45-3b

hvordan kan du så få noget helt andet?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2008 af piper (Slettet)

0 = -5*3^2 - b*3 + c

0 = -45 - 3b + c

Så lægger vi 45 + 3b til på begge sider og får at c = 45 + 3b


Svar #12
26. august 2008 af delidolu (Slettet)

0 = -5*3^2 - b*3 + c

0 = -45 - 3b + c

må man da godt bare lægge det til på begge sider, giver nemlig ikke helt mening ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. august 2008 af piper (Slettet)

Ja, alternativt kan du sige du flytter -45 over på den anden side og -3b over på den anden side, så skifter de jo fortegn. Jeg er nød til at smutte nu. Jeg kommer tidligst igen lidt sent i aften.


Svar #14
26. august 2008 af delidolu (Slettet)

okay tak .. hej hej :)


Skriv et svar til: rødder samt bestemmelse af a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.