Matematik

bekræftelse eller hjælp søges om eksponential funktion

01. september 2008 af suff (Slettet)

I en model for afkøling af en bestemt væske kan væskens temperatur T (målt i C) som funktion af tiden t (målt i timer) beskrives ved følgende sammenhæng

T=21+59*e^(-1,006*t)

a) bestem væskens temp efter 1 time og beskriv betydning af tallet 21

b) bestem hvor lang tid der går før væskens temp er 30 C

I a`eren: kan det passe man skal sige at t: = 1 fordi det er en time? hørte nogle snakke om noget andet på klassen?

og tallet 21 er det en starttemperatur?

I b`eren skal t isoleres: er det noget i stil med:

(30-21)=21+59*e^(-1,006*t)-21 trække 21 fra på begge sider
9/59=(59*e^(-1,006*t))59 dividerer med 59

0,15=??? jeg kan ikke se om det jeg har lavet er rigtigt eller komme videre...


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2008 af Isomorphician

a) ja, løs T(1).

Se på hvad e^-1,006t går mod for høje t-værdier.

b) løs T(t) = 30


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2008 af dnadan (Slettet)

21 svarer til omgivelsernes temperatur, dvs. væsken ikke kan komme under 21 grader.


Svar #3
04. september 2008 af suff (Slettet)

men hvordan er det man isolerer t?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2008 af Isomorphician

30 = 21 + 59e^(-1,006t)

9 = 59e^(-1,006t)

9/59 = e^(-1,006t)

ln(9/59) = -1,006t

(ln(9/59))/(-1,006) = t
....


Svar #5
04. september 2008 af suff (Slettet)

Ah ja nu kan jeg se det tusind tak! det var det e^.. jeg var usikker omkring, men ja det er jo ln man bruger...


Skriv et svar til: bekræftelse eller hjælp søges om eksponential funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.