Matematik

brøk

07. september 2008 af seriøs (Slettet)

Hey... Er der en, der kan forklare mig, hvorfor  a  skal stå alene i første udregning?

Udmiddelbart kan jeg ik' se, hvor de 13 jeg har ganget a/2 forsvinder....?

på forhånd tak :)

4 . a/2 + 16 . b/13


52 . a/26 + 32 . b/26

26 . a + 26 . a + 16 . b/13
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2008 af mathon

13*(4*(a/2)  +  16*(b/13))  =  13(2a  +  (16/13)b)  =  26a  + 16b


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Kan du ikke lige fortælle, hvad opgaven går ud på? Altså hele opgavens ordlyd?

Hvad mener du med, at "a skal stå alene"?

Er de punktummer, du skriver, en notation for "gange"?

Hvis linie 2 og 3 skal være udledt af linie 1, kan 13 ikke bare forsvinde i linie 3, det er en fejl.

I det følgende antager jeg, at opgaven går ud på at skrive det første udtryk på en mere overskuelig måde, altså:

4a/2 + 16b/13 =

2a + 16b/13 =

(13*2a)/13 + 16b/13 =

26a/13 + 16b/13 =

(26a + 16b)/13

Men jeg ved ikke, om det var svar på dit spørgsmål?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Hej Mathon,

Hvad sker der? Du udregner kun tælleren og glemmer nævneren?
Ved du noget om opgaveformuleringen, som jeg ikke ved?


Svar #4
07. september 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg skal bare lægge brøkker sammen.

Jeg kender facit på opgaverne, for det er over system.dk, men der er noget

jeg i udregning ik helt forstår.

Opgaven: 4⋅a4+15⋅b11

=44⋅a+60⋅b44 =11⋅a+15⋅b11

Her er fællesnævneren 44, men hvorfor ganges a4 ik med 11 når 4 ganges med 11?


Svar #5
07. september 2008 af seriøs (Slettet)

ok... havde glemt, at man skal gange på tværs! 4 skal ganges med tælleren på den anden side af

ligehedstegnet :o)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2008 af mathon

#3 bør vide, at

man ganger en brøk med et tal ved at gange i tælleren

at gange med samme tal i tæller og nævner er at forlænge en brøk,
hvilket der ikke var tale om


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. september 2008 af Bruger slettet (Slettet)

#6

<man ganger en brøk med et tal ved at gange i tælleren>

Deri er vi fuldstændig enige :) 

Men jeg kan ikke se en opgaveformulering, der antyder, at opgaven er at gange brøken med 13?

Jeg opfattede, at opgaven var at addere de to brøker 4a/2 og 16b/13

Men hvis opgaven er at gange den sum med 13, så ved du jo noget, som jeg ikke ved.


Skriv et svar til: brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.