Fysik

kemi opgave

09. september 2008 af mosa-aka (Slettet)

kære venner:)

ved blanding af saltsyre og caliciumcarbonat sker  der en reaktion, hvorved der dannes CO2(g)

1,60 g calciumcarbonat overhældes med 100 mL o,100 M saltsyre.

a) hvor mange masseprocent af calciumcarbonaten reagerer med saltsyren?

blandingen filtreres, og filtratet fortyndes med dimivand til 250 mL.

b) beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i den fortyndede opløsning


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2008 af mathon

2HCl(aq)  +  CaCO3(s)  --->  CaCl2(aq)  +  CO2(aq)+  H2O(l)

2*(36,5 g) HCl  ækvivalerer 100 g CaCO3

73 g HCl ækvivalerer 100 g CaCO3

(73/100*1,6) g HCl ækvivalerer 1,6 g CaCO3

1,168 g HCl ækvivalerer 1,6 g CaCO3


massen af 100 mL 0,100 M saltsyre = n*M = V*c*M = (0,1 L)(0,1 mol/L)(36,5 g/mol) = 0,365 g

0,365 g HCl ækvivalerer (1,6/1,168*0,365) g CaCO3

0,365 g HCl ækvivalerer 0,5 g CaCO3  


reaktionsmasseprocent CaCO3 = (0,5 g)/(1,6 g)*100% = 31,25%

 


Skriv et svar til: kemi opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.