Matematik

eksponentiel funktion og ulighed :S

10. september 2008 af SJPD (Slettet)

hej alle

jeg har en opgave som hedder

f er en eksponential udvikling, og uligheden f(x) < 6-12x er op fyldt når -2<x<-1, bestem nu forskriften for f

Er der nogen som lige kan kickstarte mig i denne opgave, jeg ved ikke helt hvor jeg skal starte og slutte.


Svar #1
10. september 2008 af SJPD (Slettet)

opgaven er nu aflevet uden denne opgave, men jeg ville blive glad vis noget kunne fortælle mig, hvad jeg skulle have gjort, da der nu går 3-4 uger før jeg kan få den gennemgået af vores lære.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Jeg ved ikke, om du mener eksponentiel udvikling, men det antager jeg, dvs. f(x)=b·ax. Da vi kender graferne for denne type funktioner, kan vi umiddelbart sige, at hvis en linje g(x)=cx+d skærer f(x) for to x-værdier x1<x2, så er f(x)<g(x) for x i intervallet ]x1,x2[. Med g(x)=6-12x ser vi derfor, at det er nok at tjekke i intervallets endepunkter, dvs. betingelserne f(-2)<g(-2) og f(-1)<g(-1).

Ud fra definitionerne af f og g, giver dette os ulighederne b/a2<30 og b/a<18 og da a er positiv kan vi gange med den på begge sider af ulighedstegnet uden at det ændrer uligheden, så b<30a2 og b<18a.

Nu er så spørgsmålet, hvilken en af ulighederne, der stiller strengest krav til b. Hvis 30a2<18a, så er det uligheden b<30a2 der er vigtigst - i modsat fald er det omvendt. Som oftest når man løser uligheder, så løser man ligheden først og vurderer derpå uligheden, dvs. 30a2=18a løses. Det giver 30a2-18a=0 eller a(30a-18)=0. Nulreglen fortæller, at enten er a=0, hvilket den ikke må være i en eksponentiel udvikling, eller også er 30a-18=0, hvilket giver a=18/30. Derfra ses nu, at b<30a2<18a for 0<a<18/30 og b<18a<30a2 for a>18/30. Alt efter hvilket værdi af a, du vælger, kan du derfra vælge dit b således at den pågældende ulighed er overholdt.

Det er muligvis svært at følge, så du må endelig spørge!


Skriv et svar til: eksponentiel funktion og ulighed :S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.