Matematik

vejledende eksempler i stx a 2.007

11. september 2008 af fag2006dam (Slettet)

Jeg har problemer med 2.007

En trekant har sidelængderne 1,x,y. Det oplyses at trekantens omkreds er 10 og at x>y

a) Bestem x, når det oplyses at trekanten er retvinklet.

Kan man så godt lave det om til to ligninger  med to ubekendte? y+x=9 og x2-y2=12 og derved få x2-y2+y2+x2=92+12 → 2x2=82 →2x=√81→ 2x=9,055→x=4,528

x+1=y→4,528+1=5,528→10-5,528=4,472

4,472+4,528+1=10

Giver det mening eller er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. september 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Det giver god mening synes jeg - har nu heller ikke kigget det helt igennem :o)

Udover her: 2x2 = 82 → 2x = √81, kan du ikke gøre sådan der, da du ikke har taget roden af 2.

2x2 = 82 --> x2 = 41 --> x = sqrt(41) = 6,4031..


Svar #2
11. september 2008 af fag2006dam (Slettet)

Nåhr for søren det er også rigtigt men så er x=6,4031, så har jeg 1 og y tilbage. x må være hypotenusen da den er længere end y. Men så er y=(1+6,4031)-10=2,5969? Men så passer det ikke på en retvinklet trekant fordi hypotenusen (x06,4031) er alt for lang i forhold til de to kateter som er 1 og 2,5969.


Svar #3
11. september 2008 af fag2006dam (Slettet)

Hov, Hypotenusen(x=6,4031)


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. september 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Nej vent. Det går ikke at du bare sætter hvert led i anden.. (4 + 5 = 9, 16 + 25 = 81..)

- y2 = 12 - x2

y + x = 9

y2 = ( - x + 9 )2

0 = x2 - 18x + 81 - x2 + 1

0 = - 18x + 82

82/18 = x.


Svar #5
11. september 2008 af fag2006dam (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen, jeg kunne heller ikke få det til at passe før nemlig (-;


Svar #6
11. september 2008 af fag2006dam (Slettet)

men jeg forstår ikke hvordan du kommer frem til 4. linje, er det kvadratsætning 1, du bruger baglæns??


Svar #7
11. september 2008 af fag2006dam (Slettet)

og hvor bliver y af? Jeg spørger måske lidt dumt, men jeg vil bare så gerne forstå det.


Svar #8
11. september 2008 af fag2006dam (Slettet)

sorry nu kan jeg godt se det, det var dumt spurgt af mig altså.. (-;


Skriv et svar til: vejledende eksempler i stx a 2.007

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.