Matematik

Vis at g''(x) er positiv

11. september 2008 af Mikkel_P._Sørensen (Slettet)

Jeg har en funktion g(x) og jeg skal vise at g'(x) er positiv i funktionens definitionsmængde. Hvordan gør jeg det?

Jeg har gjort det grafisk men er der ikke nogen bedre præcis måde at vide det på?


Svar #1
11. september 2008 af Mikkel_P._Sørensen (Slettet)

Det er g'(x) og ikke g''(x) som jeg kom til at skrive i overskriften!


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. september 2008 af dnadan (Slettet)

Vis at uligheden g'(x)>0 er sand for alle x i Dm(g)


Svar #3
11. september 2008 af Mikkel_P._Sørensen (Slettet)

Hvordan viser jeg at uligheden er sand? Skal jeg løse den, dvs. finde x >0?

g'(x) er et forholdsvis kompliceret udtryk (det er fundet på lommeregneren) derfor har jeg ikke skrevet det ind her.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2008 af dnadan (Slettet)

#3 Hvis det er kompliceret, så ville jeg løse det grafisk eller ved brug af lommeregneren solve(uligheden,x)


Svar #5
11. september 2008 af Mikkel_P._Sørensen (Slettet)

Lad os tage et simpelt eksempel så jeg er sikker på at jeg forstår ideen.

Fx g'(x) = x^2

Skal jeg så vise at x^2 > 0 for alle x?

Hvis jeg løser uligheden får jeg x > 0 ikke? Og det er vel ikke helt korrekt siden fx (-6)^2 giver et positivt tal...


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. september 2008 af dnadan (Slettet)

x > 0 er dette positive tal eller negative tal?


Svar #7
11. september 2008 af Mikkel_P._Sørensen (Slettet)

Positive tal...

men min pointe er, at hvis jeg sætter x=-5, så giver g'(x) = 25, dvs. et positivt tal.

det er jo fint nok, men jeg har lige vist, ved at løse ligheden g'(x) > 0, at x>0, så derfor kan x jo ikke være negative værdier?

Forstår du ved jeg snakker om, eller skal jeg prøve at omformulere?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2008 af dnadan (Slettet)

#7

Du skal jo netop vist, at g'(x) er større end nul for alle x.

Ved:

x^2>0 ses det, at venstre siden aldrig vil give noget negativt.


Svar #9
11. september 2008 af Mikkel_P._Sørensen (Slettet)

Ok... så jeg skal altså ikke lave nogle udregninger?

Problemet er at jeg sagtens kan se at x^2 altid giver noget positivt. Hvis jeg har et udtryk som (dette er et eksempel så den passer nok ikke i virkeligheden)

g'(x) = (3x^4+5x^2-3x-6)/(5x^3-5x-6) + (-4x^2-5x+7)/(x^3-6)

så er det ikke så let at se at udtrykket altid vil spytte en positiv værdi ud...

men hvad er det lige præcis jeg finder, hvis jeg løser uligheden? Hvad betyder det at x >0?


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. september 2008 af abstraction (Slettet)

Lad f''(x) > 0.

Da er den funktion vendingens drejningspunkt. Af 1. afledte er det af toppunktet.


Svar #11
15. september 2008 af Mikkel_P._Sørensen (Slettet)

#10 Prøv at læse indlægget igen.

Jeg fik dog løst opgaven, men tak for jeres hjælp.


Skriv et svar til: Vis at g''(x) er positiv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.