Matematik

2. ordensdiff-ligning

19. september 2008 af stol (Slettet)

http://peecee.dk/uploads/092008/Screenshot5.png

Det rigtige svar er angivet med et hak. Jeg forstår ikke, hvordan man kan regne opgaven ud.

Hvis den generelle ligning løses fås y = C*e^-2x + D*e^2x, hvor C og D er to vilkårlige konstanter.

I stedet prøvede jeg så at differentiere svarmulighederne og sætte det ind i differentialligningen. Da f skal være reel, så udelukkede jeg dem med "i" i udtrykket (eller hvad?). Men når man differentiere dem to gange får man ofte et mere kompliceret udtryk som ikke passer.

Hvordan skal denne opgave gribes an?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. september 2008 af peter lind

Den generelle differentialligning med konstante koefficienter løses ved at find løsningerne til det karakteristiske polynomium, som i det aktuelle tilfælde er x2-4x+5=0. Hvis rødderne er a og b er den generelle løsning så y=c1eax+c2ebx. Den generelle løsning du angiver i 3 linie er forkert. det svarer til at den karakteristiske ligning er x2-4=0.

Du kan i almindelighed ikke udelukke løsninger med "i" i udtrykket. Eksempelvis er eix-e-ix en reel funktion(2sin(x)). Det vil være forkert hvis der i 1 stod e(2+i)x-e(2-i)x.  I de aktuelle tifælde holder den dog. Hvis du har differentieret funktionerne og sat ind og fået den ikke passer, må du have lavet en fejl.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2008 af peter lind

Jeg har opdaget en fejl i #1, eix-e-ix er en ren imaginær funktion. Jeg skulle have skrevet                     eix+e-ix =2cos(x)


Svar #3
20. september 2008 af stol (Slettet)

Hmm, i min bog står der:

2. ordens diff-ligninger på formen

y'' + p*y' + q*y = 0

kan løses ved at finde den karakteristiske ligning

r^2 + p*r + q = 0

hvor rødderne så indsættes i ( de tre ligninger).

I mit tilfælde er y' = 0, så p*r = 0, dvs. ligningen bliver

r^2 - 4 = 0

Jeg tror simpelthen de har lavet en fejl i opgaven. 2 ville være den rigtige svarmulighed hvis diffligningen havde heddet y'' - 4y' + 5y = 0.


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. september 2008 af peter lind

Undskyld. Du har ret. Jeg havde læst ligningen netop som du tror, den skulle være. Hvis den havde været sådan, vil det også have stemt godt med alternativerne, så jeg tror også det er en skrivefejl.

Det er direkte forkert at alternativ 2 er rigtigt, sådan som ligningen er skrevet, medens den vil være rigtigt med dit forslag til ligningen.


Svar #5
20. september 2008 af stol (Slettet)

Godt så :)

Kan du forklare denne?

http://peecee.dk/uploads/092008/Screenshot6.png

Hvis a_n -> 0 for n -> uendelig og sin(n) -> værdier mellem -1 og 1, så bør a_n*sin(n) gå mod 0 alligevel?


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. september 2008 af peter lind

|ansin(n)|≤|an|

Til et vilkårligt valgt ε>0 kan du  da an->0 for n ->oo vælge et N så  n>N -> |an|<ε Dette vil så også gælde for |ansin(n)|


Svar #7
20. september 2008 af stol (Slettet)

#6

Det forstår jeg ikke helt...

Vil a_n*sin(n) konvergerer mod 0 for n -> uendelig?


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. september 2008 af peter lind

ja. Løst sagt: du kan gøre |an| lige så lille som du ønsker bare ved at vælge n stor nok. Da |an*sin(n)|≤|an| gælder det også for ansin(n)


Svar #9
21. september 2008 af stol (Slettet)

yæs yæs, jeg er bare ikke sikker på jeg forstår epsilon-argumentationen fuldt ud, så den vil jeg helst undgå :)


Skriv et svar til: 2. ordensdiff-ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.