Matematik

2. grads ligning = SORT SNAK

21. september 2008 af flemmings-helte (Slettet)

Hej.

Forstår virkelig ikk hvordan man regner en 2 grads ligning ud.. 0-regl og jeg skal komme efter dig..

Er der ikk nogen der kan forklare mig hvordan man f.eks. løser:

x2-6x  = 0

Og det må gerne være meget enkelt forklaret, så selv jeg kan følge med...


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2008 af Danielras (Slettet)

Du sætter x udenfor en parentes:

x(x-6) = 0

Dette gøres fordi du så kan udnytte nulreglen som siger at for at et produkt kan give nul, må en af faktorerne være 0. Dvs. at i dette tilfælde skal enten:

x = 0

eller

(x-6) = 0

Dette giver dig så løsningerne x = 0 og x = 6.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2008 af Isomorphician

x2 - 6x = 0

Ligningen kan løses på den traditionelle måde vha diskriminantmetoden, men i dette tilfælde er det nemmere at bruge nul-reglen.

x går igen i begge leddene på venstresiden, og kan derfor sættes uden for en parentes:

x(x - 6) = 0

Nul-reglen siger at hvis a*b = 0, så skal mindst en af faktorerne a og b være lig 0.

Derfor skal:

x = 0

eller

x - 6 = 0

x = 0 giver sig selv, mens vi løser den anden ligning:

x - 6 = 0

x = 6

Løsningerne til andengradsligningen er derfor enten 0 eller 6.

x = 0  v  x = 6


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2008 af Dedalus (Slettet)

Et 2.gradspolynomium skrives på formen

y = ax^2 + bx +c

Et sådan poliynomium  kan have 0, 1 eller 2 rødder. En rod svarer til løsninger til y = 0.

Løsningsformlen er som følger

x = (-b ± √(b^2-4ac) )/ 2a

hvis b^2-4ac haves altså

x = -b / 2a (én rod)

hvis b^2-4ac er negativ kan kvadratroden ikke løses, altså ingen rødder.

Din opgaver giver altså

a = 1, b = -6, c = 0

prøv at løs..


Skriv et svar til: 2. grads ligning = SORT SNAK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.