Fysik

Er min udregning korrekt? (afstandsbestemmelse)

21. september 2008 af SørenJS (Slettet)

Halløj.

Jeg sad lige og kiggede min fysikaflevering til tirsdag igennem, da jeg kom i tvivl om denne udregning er korrekt.

Jeg har lavet et eksempel, hvor jeg ved hjælp af lambda udsendt og lambda observeret, forsøger at bestemme afstanden til lyskilden.

Vi siger at lambda observeret er 450nm og lambda udsendt er 475nm.

Min udregning er derfor:

z = 450nm - 475nm
              475 nm

z = -0,0526nm (der er derfor blåforskydning)

Når det er gjort, ønsker jeg at finde farten af lyskilden.

0,0526 * 3,0 * 10^5 = 15780 km/s

For at finde afstanden, siger jeg derfor:

d = 15780 km/s
    77 km/s pr. Mpc. (Hubbles konstant)

d = 205 Mpc.

Jeg prøver på at holde facit i lysår, da opgaven lyder på, at forklare en 5. klasse om afstandsbestemmelse, så derfor siger jeg:

205 * 10^6 = 204935065 parsec.

Dette ganger jeg derefter med 3,3 for at få facit i lysår:

204935065 * 3,3 = 676285714,3 lysår.

Jeg er ret sikker på, at det er rigtigt, men jeg har en eller anden mistanke om, at der er et eller andet galt.

..er der der?
    


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: z er enhedsløs. Du har enheden længde i både tæller og nævner. Du skal huske at skrive enheder op i dine formler. :)

Jeg har ikke gidet at regne selve tallene igennem, men umiddelbart bruger du de rigtige forhold og formler.


Svar #2
21. september 2008 af SørenJS (Slettet)

Okay, mange tak for hjælpen. =)


Skriv et svar til: Er min udregning korrekt? (afstandsbestemmelse)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.