Matematik

Bestem en parameterfremstilling.

24. september 2008 af KME89 (Slettet)

PÅ figuren ses en koncertscene, der er lagt ind i et koordinatsystem, således at z-aksen går lodret op i midten af scenens gulv ligger i xy-planen. Scenekassens hjørnepunkter betegnes som på figuren, og punktet C har koordinatsættet (-5,5,0)- Der ophænges spots i tagplanen i P og Q, hvor P har koordinatsættet (1,-5,4).

en parameterfremstilling for den linie l, som spotlyset følger fra Q til B er givet ved

(x y z ) = (1 5 4 ) +t*(-3 -5 -2 )

a) bestem en parameterfremstilling for linjen m, der følger spotlyset fra P til C.

b) bestem koordinatsættet til skæringspunktet S mellem de to spitlinier l og m.

.. Jeg er hel blank i denne opgave er virkelig dårlige til vektore! Vil virkelig gern have noget hjælp til denne opgave da jeg skal aflevere den..


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2008 af janko (Slettet)

kom med et udkast :d


Svar #2
24. september 2008 af KME89 (Slettet)

ja men jeg ved ikke engang hvad jeg starte med.. gi mig et hint så skal jeg gi et udkast.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2008 af janko (Slettet)

well, det kan jeg lide: at man vil gøre et forsøg..

a)

Scenekassen er symetrisk omkring xz-planen
Vi får oplyst C's og P's koordinater og vi skal nu finde en parameter fremstilling.
Find nu en vektor der går var P til C, m.

b)
sæt l = m

se på koordinaterne.

Vi får nu 3 ligninger med to ubekente, hvor af vi kan isolere det ene led og indsætte det i anden ligning.


Svar #4
24. september 2008 af KME89 (Slettet)

Hmm okay jeg vil gå i krig med det :) Skal nok lægge mine svar herind :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2008 af janko (Slettet)

har du et svar nu? ...


Svar #6
24. september 2008 af KME89 (Slettet)

Nej jeg kan ikke få det til at hænge sammen, jeg får koordinatsættet til at være ( 4 7 -2) ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2008 af janko (Slettet)

se mit svar her:

http://peecee.dk/upload/view/132375

/ Ayhan


Svar #8
24. september 2008 af KME89 (Slettet)

Aj tusind tak jeg har virkelig sat mig ind dine besvarelser! Jeg tror bare at mit problem var, at jeg ikke rigtig kunne finde ud af at lave en parameter fremstilling.. I min aflevering har jeg noteret dette. 

Endnu engang tak for hjælpen du har sgu været der siden imorges! TAK

Mvh Anders 


Brugbart svar (2)

Svar #9
19. februar 2009 af jeppebmadsen (Slettet)

Janko er du sikker på det?
Jeg får den til (-2,0,2), hvilket også passer meget godt ift. illustrationen.

At du får 4-4s=4-4s betyder ikke at s=0, da s her desuden helt går ud, men at du har fundet det korrekte punkt hvorved værdien af t og s får de to parameterfremstillinger til at være ens, altså skæringspunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. marts 2010 af =DFC= (Slettet)

 #9...

Du har fuldstændig ret!

Har kigget rundt alle steder, og løsningerne folk kommer frem til er forkerte. Det er din løsning, som er korrekt (jf. illustrationen som du selv siger), men hvordan du kommer frem til den er mig helt ubegribeligt.. 

Det er meget lang tid siden denne tråd har været aktiv, men kan jo håbe der sidder en hjælpsom sjæl, som ser dette råb om hjælp! :) 

Hvordan kommer koordinatsættet (-2,0,2)..?


Brugbart svar (7)

Svar #11
17. marts 2010 af =DFC= (Slettet)

Her er den rigtige løsning til denne opgave

Vi har to parameterfremstillinger, en med en t-variabel og den anden med en s-variabel. 

Den med t-variablen er opgivet i opgaven, mens den anden ser således ud. 

X         1                       -6

Y   =   -5     +     s*      10

Z         4                       -4

Da skæringspunktet jo er fælles for begge parameterfremstillinger sættes disse lig med hinanden. Hver linje for sig og alle disse 3 ligninger sættes nu ind i CAS-værktøjet hvor der solves. 

SOLVE(1-3t=1-6s and 5-5t=-5+10s and -2t=4-4s,{t,s}) = s=0,5 and t=1

Nu indsætter vi t-værdien i parameterfremstillingen, hvor t indgår (fordi det er nemmest at indsætte 1, men vi kunne også indsætte s-værdien i den anden parameterfremstilling og få det samme) og finder dermed skæringskoordinaterne. 

1            -3                -2

5     +     -5       =       0

4            -2                 2

Vi har nu fundet skæringskoordinaterne for skæringen mellem de to parameterfremstillinger for linjerne m og l, som er S(-2,0,2)

Håber det kunne bruges! :)

Mvh Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. oktober 2011 af akoen (Slettet)

I punktet (-2,0,2) skærer l og m hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. marts 2012 af Fiiiieh . (Slettet)

svar 11

jeg sidder med samme opgave men er i tvil over hvordan du får  værdier -6, 10 og -4

da jeg kan se at du har gangede værdierne for linjen l med 2, men forstår ikke hvorfor


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. april 2013 af Oine (Slettet)

For at få værdierne -6,10,-4 skal du trække det ene punkt fra det andet punkt, altså C-P, og på denne måde får du værdierne.


Skriv et svar til: Bestem en parameterfremstilling.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.