Matematik

2 ligninger med 2 ubekendte

28. september 2008 af eldurum (Slettet)

i mat afsnit om vektorer får jeg stukket en formel der siger at ved 2 ligninger med 2 ubekendte kan jeg gøre følgende:

x,y = ( c1 * b2 - c2 * b1) / ( a1 * b2 - a2 * b1)   ,   (a1 * c2 - a2*c1)  /( a1 * b2 - a2 * b1)  )

Jeg synes denne formel er hel banal og at man i løbet af en udregning af fx.

2t-s = -3   og   3t - 2s = -4

kan lave utallige fortegnsfejl!

Til en skriftlig eksamen u. hjælpemidler vil sådan en formel være lidt svær at huske!

______________________________________________________________________________

mit spørgsmål er så om der ikke findes en anden måde at udregne 2 ligninger med 2 ubekendte på?? Der må da være en smart måde :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2008 af mathon

jo

men hvis du skriver det på determinantform ,er Cramers regel ikke så svær


Svar #2
28. september 2008 af eldurum (Slettet)

nej det har du helt ret i, men kan du vise mig en anden måde man kan løse den på ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/132842


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2008 af mathon

I:   2t - s = -3
II:  3t - 2s = -4
 

I ganges med 2

III: 4t - 2s = -6
II: 3t - 2s = -4...........II trækkes fra III

t = -2, som indsættes i I: 2t - s = -3, hvoraf

I: 2(-2) - s = -3

-4 - s = -3

s = -1

......................................................................

kontrol:
solve(2t-s=-3 and 3t-2s=-4,{s,t})


 


Svar #5
28. september 2008 af eldurum (Slettet)

ja det var netop sådan jeg mente.

problemet er bare at jeg ikke ved hvorfor du starter med at gange med I med 2 i starten ?


Svar #6
28. september 2008 af eldurum (Slettet)

NÅÅ.. nu fik jeg den.. du finder et tal som kan ganges så et af dem ryger ud.. i dette tilfælde S :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2008 af mathon

...lige store koefficienters metode...


Skriv et svar til: 2 ligninger med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.