Matematik

vektorer, ligning for linie

04. oktober 2008 af trice (Slettet)

Jeg har fået stillet opgaven: I et koordinatsystem med begyndelsespunkt O(0,0) er der givet punkterne A(2,5) og B(5,2)

Linien gennem O og A kaldes l, og linien mellem O og B kaldes m.

Bestem en ligning for linien gennem A vinkelret på l. Hvordan griber jeg det an?

Jeg ville umiddelbart tro, at det var noget med at finde en retningsvektor der ligger på linien l. Herefter kunne man finde tværvektoren? tværvektoren vil være parallel med linien..? Måske? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2008 af PeterRasmussen94 (Slettet)

 du skal finde normalvektoren.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2008 af JacobJensen (Slettet)

Normalvektoren er ortogonal på planen


Svar #3
04. oktober 2008 af trice (Slettet)

altså jeg skal finde ligningen for l.. og så ud fra l's ligning finde normalvektoren??


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. oktober 2008 af mathon

...din tankegang er god nok...

eller

l: hældning, a = (5/2) = 2,5
y = 2,5x

en linje vinkelret på l har hældningen, a2 bestemt af

a2*(2,5) = -1
dvs.
a2 = -0,4

ligning:

y = -0,4x + (5-(-0,4)*2) = -0,4x + 5,8


Brugbart svar (4)

Svar #5
04. oktober 2008 af JacobJensen (Slettet)

Slettet

Svar #6
04. oktober 2008 af trice (Slettet)

Tak for svar :) Men nu er jeg forvirret? Hvilken metode??


Svar #7
04. oktober 2008 af trice (Slettet)

..Desuden får jeg normalvektoren til at være (2,5 -1)

Hvad gør jeg så herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. oktober 2008 af mathon

#6
se
http://peecee.dk/upload/view/133849


Svar #9
04. oktober 2008 af trice (Slettet)

Jeg har desværre aldrig hørt om begrebet parameterfremstilling??


Svar #10
04. oktober 2008 af trice (Slettet)

Tror ikke helt jeg forstår dit indlæg mathon. Måske er det bedre, hvis jeg går ud fra metoden med normalvektoren.. Jeg har som sagt fundet normalvektoren til at være (2,5 -1)

Hvordan kan jeg bruge det til at finde liniens ligning? (måske noget  med at se det som, at normalvektoren er en retningsvektor til linien?)


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2008 af mathon

med normalvektor

se
http://peecee.dk/upload/view/133855


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. oktober 2008 af mathon

...en linjes normalvektor kan naturligvis IKKE samtidig være retningsvektor for linjen!!!


Svar #13
04. oktober 2008 af trice (Slettet)

Hmm så har jeg misforstået et eller andet helt essentielt, tror jeg. Hvis jeg skal finde den linies ligning, som er ret på linien l, så må normalvekoren til linien l, da være parallel med linien, hvis ligning jeg skal finde? (hvis det gav mening)


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. oktober 2008 af mathon

den vej om - ja


Svar #15
04. oktober 2008 af trice (Slettet)

Jeg forstår nu, super tak :)! Lige en anden ting.

Jeg har fået at vide, at linierne l og m er tangenter til en cirkel, og at deres røringspunkter er A og B. Opgaven lyder på, at jeg skal finde koordinaterne til centrum. Hvordan gør jeg det, når jeg ikke har cirklens ligning?


Brugbart svar (2)

Svar #16
04. oktober 2008 af JacobJensen (Slettet)

Slettet

Svar #17
04. oktober 2008 af trice (Slettet)

Jeg forstår ikke meningen med dit indlæg. Vi er lige begyndt at have om vektorer i skolen, og jeg er ikke særlig godt inde i emnet endnu, så det er derfor jeg spørger. Kan du svare på mit spørgsmål eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. oktober 2008 af mathon

centrum er skæringspunktet for tangenternes normaler gennem de respektive røringspunkter.


Svar #19
04. oktober 2008 af trice (Slettet)

jeg har fået den anden ligning til at være: y = -2,5x + 14,5

hvis jeg sætter de to ligninger = hinanden får jeg skæringspunktet = centrum? Er det korrekt forstået?

Og btw tak for alle svarene :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
05. oktober 2008 af mathon

y = -2,5x + 14,5 er helt rigtig

find nu skæringspunktet mellem
linjerne
y = -0,4x + 5,8
y = -2,5x + 14,5
 

skæringspunktet er cirklens centrum


Skriv et svar til: vektorer, ligning for linie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.