Matematik

Førstegradsligninger med brøker

19. oktober 2008 af fidopigen (Slettet)

Hej, jeg har en smule svært ved at løse en førstegradsligning med brøker. Den lyder sådan:

13/2 x = -15/2

Altså tretten toendedele x er ligmed minus femten toendedele.

Håber nogen af jer kan hjælpe mig.

Har nemlig hørt om reglen med at gange over kors når der er brøker, men ved ikke hvordan når x ikke står i nævneren eller tælleren.


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. oktober 2008 af Sherwood (Slettet)

Du kunne jo vel at omregne til decimaltal. Men det er jo kedeligt.

13/2 x = -15/2

Divider med 13/2 på begge sider af lighedstegnet.

(-15/2)/(13/2)=x


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. oktober 2008 af Martinnr1 (Slettet)

Det som du skal gøre her hvis jeg forstår dig ret, er at finde en løsning til x, det gør du rigtignok ved at gange over kors hvor du altså kan gange de 2x op hvor der står -15 og de -15 ned hvor der står 2x.

13 / -15 = 2x / 2

Her har du faktisk din løsning da 2x/2 giver x

13/ -15 = x

eller

-0,867 = x

Håber det hjalp


Skriv et svar til: Førstegradsligninger med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.