Fysik

Bestemmelse af halveringstid

22. oktober 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

Hej,
Håber på at kunne få hjælp til nedstående opgave.

t/min: 0 - 1,00 - 2,00 - 3,00 - 4,00 - 5,00 - 6,00 - 7,00 - 8,00 - 9,00
A/MBq: 2,50 - 1,90 - 1,45 - 1,09 - 0,86 - 0,62 - 0,49 - 0,36 - 0,27 - 0,23

I tabellen ovenfor er aktiviteten A af et radioaktivt præparat angivet som funktion af tiden t.

a) Bestem halveringstiden for det pågældende stof.
Her starter jeg med at plotte alle punkterne ind på min lommeregner, hvorefter jeg finder forskriften for den eksponentielle udvikling - Endelig kan halveringstiden findes:

T½ = ((ln ½)/(ln a))
T½ = ((ln ½)/(ln 2,4837...)) = 0,76 min

Er overstående korrekt?!

 b) Hvor lang tid går der, før aktiviteten er faldet til 1,00 kBq?
Kan ikke rigtig hitte ud af denne del af opgaven. Jeg går udfra, at man skal starte med at omregne de 1,00 kBq til MBq (hvilket jeg ikke lige udmiddelbart kan finde ud af). Herefter vil jeg så mene, at man kan ved hjælp af sin lommeregner kan finde den tilhørende x-værdi til y-værdien 1,00kBq - Jeg ved bare ikke, hvordan man "siger" til lommeregneren, at den skal gøre det. Er det korrekt - I så fald vil jeg gerne vide, hvordan jeg skal bære mig ad.

På forhånd mange tak,
Pjuske

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2008 af peter lind

a) jeg ved ikke hvad a er; men ellers ser det rigtigt ud.

b. Du skal løse ligningen 1 =2,5*½^T½ Dette kan gøres ved at tage logaritmen på begge sider af  lighedstegnet.


Svar #2
23. oktober 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

Jamen, jeg siger da mange tak for hjælpen til dig Peter :)

Pjuske


Skriv et svar til: Bestemmelse af halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.