Matematik

rumgeometri

24. oktober 2008 af delidolu (Slettet)

håber i kan hjælpe;

det er en opgave uden hjælpemidler

i et koordinatsystem i rummet har en plan a ligningen: 2x-y+z+3=0

og en linje l har parameterfremstillingen(har bare lagt dem sammen)

x = 1+t

y = 2-t

z = 3+t

jeg skal undersøge om P(1;-1;6) er et punkt på l?

mit bud!!

jeg har så valgt at lave en til parameterfremstilling:

x = 4+2t

y = -1-t

z = 6+t

fordi jeg får en normalvektor(eller hedder det retningsvektor?) ud at planen a og tager punktet P(4,-1,6)

jeg skal vel se om der findes et t ,, passer det ? og hvordan gør jeg det, hvis det altså er rigtigt det jeg har lavet indtil nu??


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2008 af ibibib (Slettet)

Sikke noget rod.

Hvad er punktets koordinatsæt?

Hvorfor får du oplyst ligningen for en plan, når opgaven handler om en linje og et punkt?


Svar #2
24. oktober 2008 af delidolu (Slettet)

hm ?

fordi der er flere spørgsmåle , men har ikke skrevet dem alle, men da jeg ike helt er klar over hvilke af oplysningerne jeg skal bruge har jeg skrevet det hele ind, for at være på den sikre side ..

og koordinatsættet er P(4,-1,6)

..


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

2x - y + z + 3 = 0    og en linje l har pm-fremstillingen:

(x,y,z) = (1,2,3) + t*(1, -1, 1)

Vi vil nu undersøge om P er et punkt på l:

Vi finder normalvektoren til Pα:                (jeg undlader at bruge vektorpilene)

n = (2, -1 , 1)

Vi kender Punktet P, hvorfor vi nu kan opskrive

m:  (x,y,z) = (4, -1, 6) * t( 2, -1, 1)

Vi kan nu finde t ved:

x = 4 + 2t                    y = -1 - t                    z = 6 + t

Vi gør brug af formlen 2x - y + z + 3 = 0  for at finde t:

2(4 + 2t) - (-1- t) + (6 + t) + 3 = 0

8 + 4t + 1 + t + 6 + t + 3 = 0

6t + 18 = 0

6t = -18

t = -3


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

Vi indsætter t = -3 i m, hvor vi får følgende resultat

(x,y,z) = (4, -1, 6) +  (-3) * ( 2, -1, 1)

(x,y,z) = (-2, 2 , 3)

Det gælder, at et punkt og dets stedvektor har samme koordinater er projektionen af P på a,
Pp(-2,2,3).
 

/ Ayhan


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

.. rettelse til #3

m er selvfølgelig m: (x,y,z) = (4, -1, 6) + t * ( 2, -1, 1)


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. oktober 2008 af ibibib (Slettet)

En linje har parameterfremstillingen

x = 1+t

y = 2-t

z = 3+t

Du skal undersøge om P(4;-1;6) er et punkt på linjen?

Du skal løse ligningerne:

4 = 1+t

-1 = 2-t

6 = 3+t

Da alle ligninger har løsningen t=3 ligger P på linjen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

#6

selvfølgelig er t = 3!.. jeg har vidst sovet mens jeg har regnet!


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

Vi vil nu bestemme projektionen af P på α:
Af ovenstående fandt vi frem til følgende, som vi kan indsætte i α's ligning:

x = 1+t            y = 2-t            z = 3+t

2x - y + z + 3 = 0                                 vi indsætter ovenstående oplysninger, hvoraf vi får:
2 (1+t) - (2-t) + (3+t) + 3 = 0             vi ganger ind i parenteserne og reducere

2 + 2t - 2 + t + 3 +t + 3 = 0

4t + 6 = 0                                             heraf kan vi bergene t

t = -6/4 = -3/2                                     vi indsætter det i hhv. x, y og z

x = 1+(-3/2)                     y = 2- (-3/2)                  z = 3+(-3/2)

x = - 0,5                           y = 3,5                           z = 1,5

Vi altså skæringspunkterne (x,y,z) (-0,5 ; 3,5 ; 1,5)


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

Plan a's normalvektor kan skrives som

n = (2, -1 ,1)                                                hvoraf vi kan længden:

n = √22 + (-1)2 + 12                                   n = √6

Vi kan nu beregne projektionen n på , når P's projektionspunkt på planen kaldes Pp:

PpP = (n * SP / n2) * n

PpP = [((2, -1, 1) * (4,5 , -4,5 , 4,5))/ (√6)2) * (2, -1 , 1)]

PpP = [(2 * 4,5  + (-1) * (- 4,5) + 1 * 1,45) / 6) * (2, -1, -1)]

PpP = 18/6  * (2, -1 , 1) = 3 * (2, -1, 1)

PpP = (6, 3, -3)


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

rettelse: PpP = (6 , -3, 3)

OP = OPp + PpP                                        OPp = OP - PpP

heraf fås:

OPp = (4, -1 , 6) - (6, -3 , 3)

OPp = (-2, 2, 3)

Det gælder, når et punkt og dets stedvektor har samme koordinater er projektionen af P på a,
Pp(-2,2,3).

i overenstemmelse med #4


 


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

#5

 i #3 og #4 er t = -3

men i din beregning og #8, #9, #10 er t = 3!


Skriv et svar til: rumgeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.