Fysik

Bestemmelse af halveringstid

25. oktober 2008 af sira (Slettet)

A6 Bestemmelse af halveringstid

t / min ( 0 - 1,00 - 2,00 - 3,00 - 4,00 - 5,00 - 6,00 - 7,00 - 8,00 - 9,00 )

A / MBq ( 2,50 - 1,90 - 1,45 - 1,09 - 0,86 - 0,62 - 0,49 - 0,36 - 0,27 - 0,23 )

Det er oppe skulle være i en tabel ^

I tabellen ovenfor er aktiviteten A af et radioaktivt præparat angivet aom funktion af tiden t.

a) Bestem halveringstiden for det pågældende nuklid?

b) Hvor lang tid går der, før aktiviteten er faldet til 1,00 kBq?

Hjælp :-(


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

indsæt tallene i excel og lav eksponentiel regression

T½ = ((ln ½)/(ln a))
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2008 af mathon

ved eksponentiel regression fås:

A(t) = 2,483754*0,762113t


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

da er

T½ = ((ln ½)/(ln 2,4837) ≈ 0,76 min


Brugbart svar (2)

Svar #4
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

Løs b ved:

1 =½a hvor a = 2,4837........


Svar #5
25. oktober 2008 af sira (Slettet)

Ja opgave a)

for jeg så

f(x) = a · bx     ⇔    A(t) = 2,48 · 0,76t 

Og så skal jeg sige;

T1/2 = ((ln1/2)/(lna))   ⇔   T1/2 = ((ln(1/2)/(ln2,48)) = -0,76

Er det rigtig?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2008 af janko (Slettet)

din udregning er rigtig, men man ikke tale om negativ tid i den sammenhæng!

derfor er svaret 0,76 min


Svar #7
25. oktober 2008 af sira (Slettet)

Og b) løser jeg ved at sige

1 =½a   hvor    a = 2,48

så siger jeg

1 = 1/2 · 2,480,76 = 0,99 

Kan det passe at faciet er 0,99?

Hjælp


Svar #8
25. oktober 2008 af sira (Slettet)

passer resultetet som jeg for i #7

Hjælp .-(


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. oktober 2008 af mathon

...hmm

T1/2 = ln(½)/ln(a) = ln(½)/ln(0,762113)

janko har i farten fået byttet om på a og b i A(t) = b*at


Brugbart svar (3)

Svar #10
26. oktober 2008 af mathon

a)
T½ = 2,55152 min

b)
A(t) = b*at

at = A(t)/b

ln(a)*t = ln(A(t)/b)

t = ln(A(t)/b)/ln(a)

t = ln(0,001)/2,483754)/ln(0,762113) = 28,8 min


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. oktober 2008 af mathon

1 kBq = 0,001 MBq


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. oktober 2008 af janko (Slettet)

godt du opdager fejlene Mathon!

Ja, sommetider går det for hurtigt og jeg forkludrer alt med tasterne:)


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. oktober 2012 af simoneak (Slettet)

t=28 min er da ikke rigtigt? jeg får det til 10 min...


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. oktober 2012 af mathon

parentesrettelse

                                            t = ln(0,001/2,483754) / ln(0,762113) = 28,8 min


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. september 2014 af hugorme (Slettet)

hvorfor er det man omskriver kBq til MBq???


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Benyt sammenhængen mellem præfixerne

        k = 103   (kilo)

        M = 106  (Mega)


Skriv et svar til: Bestemmelse af halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.