Fysik

Hjælp til opgaver om Solen

30. oktober 2008 af LMøller (Slettet)

Har virkelig brug for hjælp til løsning af følgende opgaver. Er der nogen der vil hjælpe

Opgave 1

Solens udstråler sin energi ligeligt i alle retninger. Set fra Solen er Jorden en cirkel med radius lig jordradius. Ud fra Jordens radius og afstanden til Solen skal du finde energiindstrålingen per sekund på en kvadratmeter på Jorden vinkelret på solstrålerne. Enheden bliver W/m^2. Du skal i denne opgave bruge formler for cirklens areal og kuglens overflade.

Opgave 2

Det korrekte tal ved jordoverfladen er kun lig I = 950 . Dette konstante energiinput skaffer Jorden sig så af med i form af varmestråling. Vi har nu følgende ligninger for Jordens energibalance. R er Jordens radius. T er Jordens gennemsnitstemperatur. σ er Stefan Boltzmanns konstant. Indstråling: I*pi*R^2. Udstråling: 4*pi*R^2*σ*T^4. Sæt de to størrelser lig hinanden og find Jordens middeltemperatur.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Har du selv nogle bud?


Svar #2
30. oktober 2008 af LMøller (Slettet)

Opgave 1

Jeg ved der er 150.000.000 km fra Jorden til Solen og at arealet for en cirkel er pi*r^2 mens det for en kugles overflade er 4*pi*R^2. Men derfra er jeg blank. Kan du hjælpe mig på vej?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Prøv at udregne overfladearealet af en kugle med samme radius som afstanden fra solen til jorden. Herefter skal du tage solens energiudsendelse pr. sekund og dividere dette med det nyligt fundne areal.

Tankegangen bag ovenstående er, at det energi der udsendes i løbet af 1 sekund bliver spredt ud over et større areal efterhånden som det kommer længere og længere ud.


Svar #4
30. oktober 2008 af LMøller (Slettet)

Er det sådan her?

4*pi*150000000^2 = 2,82743339*10^17

Energiudsendelse pr. sekund: 4,25699911*10^9

2,82743339*10^17/4,25699911*10^9 = 6,641846326*10^25


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Du skal lige huske enheder. ;)


Svar #6
30. oktober 2008 af LMøller (Slettet)

Men er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Ja - indtil sidste linje, så vidt jeg lige kan se. Du har glemt nogle paranteser på din lommeregner. ;)


Skriv et svar til: Hjælp til opgaver om Solen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.