Fysik

underlige spørgsmål :s

06. november 2008 af Pernille-2 (Slettet)

min lærer har stillet mig 2 spørgsmål, som jeg ikke fatter helt, så håber der nogen der kan hjælpe mig hurtigt med dem :):

En dreng kaster en bold lodret nedaf fra et vindue med farten v0. Bolden rammer jorden med farten v1. Senere kaster han den samme bold lodret opad fra vinduet og med farten v0. Bolden rammer jorden med farten v2. Der ses bort fra luftmodstanden.

1. hvilket udsagn gælder: v2>v1 ?  v1=v2? v1>v2 ?, argumentere :)

2. hvad ville svaret være, hvis man tog hensyn til luftmodstanden ?

håber i vil bruge 2 min på at hjælpe mig, med venig hilsen Pernille :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2008 af Daniel TA (Slettet)

v2>v1da bolden i situation 2 opnår en større kinetisk energi fordi, den Umax er størst (den maksimale potentielle energi)

Hvis der er luftmodstand ville du måske opnå v1=v2, hvis bolden er så højt oppe, at den opnår en terminalhastighed.


Svar #2
06. november 2008 af Pernille-2 (Slettet)

jeg har ikke haft om terminal hastighed, kan du ikke uddybe det lidt mere :)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2008 af Stenalt (Slettet)

#1Kan du ikke lige forklare det?? Jeg ville da selv mene at V1=V2... Hvis der ikke er nogen luftmodstand vil den  kinetiske energi i kast 2 omdannes til potentiel indtil makshøjden... Når bolden falder mod S0(der hvor han kaster fra) er denne potentielle energi igen blevet til kinetisk således at bolden igen her vil have farten V0 og derfra er de to kast vel ens???


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2008 af Daniel TA (Slettet)

Terminalhastighed er den konstante hastighed, et legeme opnår i et frit fald med modstand. Luftmodstanden vokser med kvadratet på hastigheden, så på et tidspunkt er tyngdekraften og luftmodstanden lige store - da er der opnået terminalhastighed, altså en konstant fart, da summen af kræfterne er 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2008 af Daniel TA (Slettet)

#3 Det kan jeg egentlig godt se, nu du siger det. Jeg var måske lidt for hurtig, da jeg kun tænkte på den Umax. Tak for rettelsen :) Jeg giver dig ret.


Svar #6
06. november 2008 af Pernille-2 (Slettet)

okay måske er jeg bare dum, men umax, hvor får i den fra :)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2008 af Stenalt (Slettet)

#6 Umax er fuldstændig ligemeget... Opgaven kan løses kvalitativt...


Svar #8
06. november 2008 af Pernille-2 (Slettet)

okay lyder godt, tusinde tak for hjælpen Stenalt og Daniel TA, jeg har lige et sidste spørgsmål inden jeg smutter i seng, jeg har en lille opgave der hedder "Formulering" herinde, hvis i har tid kan i så ikke lige tage et kig på den, for jeg synes virkelig den er svær, jeg håber i har lyst til at hjælpe mig, så skal jeg nok lade jer være i resten af ugen =D 


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#5: Det er jo ikke et sjovt spørgsmål, hvis man ikke tager luftmodstanden med. :P


Skriv et svar til: underlige spørgsmål :s

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.