Matematik

Test af hypotesen: b1 = b2

09. november 2008 af hund (Slettet)

Hej,

Jeg sidder med et data sæt, der er kortlægger amerikanernes fødevareforbrug i to forskellige årrækker. Forbruget (Y) påvirkes af to faktorer: Indkomsten (I) og prisen (P). De to årrækker (Å1 og Å2) består hhv. af 12 og 13 år (perioder).

Jeg har opstillet en simple lineær regression i Mathematica for dem begge, hvilket gav mig:

Y1 = -1120.46 + 0.624825*Å,

Y2 = -639.747 + 0.378022*Å.

Jeg skal nu teste om der er forskel på de to funktioner. Jeg forventer, at det vil være tilstrækkeligt, at tjekke hypotesen H: b1 = b2 (altså om de to hælninger er lig hinanden).

Er der en "nem" måde, at lave denne test på? Jeg har været ud i noget Ftest, hvor jeg lavede en "stor" model: Y = a + b*Å (istedet for Y = a + b_j*Å), og testede den mod de to "små" modeller. Er det forkert? Der må næsten være noget klogere at gøre.

Til info har jeg estimeret den store model til:

Y = -944.925 + 0.53417*Å

PFT.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2008 af Jerslev

#0: Du kan jo umiddelbart se, at de to hældningskoefficienter ikke er lig hinanden. Ellers kan du lave et 95%-konfidensinterval for hældningen og tjekke, om de ligger inde i dette interval. I så fald vil forskellen skyldes tilfældige fluktuationer og de kan siges at være ens.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
09. november 2008 af hund (Slettet)

#1; Er du venlig at præcisere? Jeg kan tydeligvis se, at de ikke er lig hinanden, men den form for argumentation holder ikke altid, der skal helst ligge en test til begrundelse. Hvordan vil du lave det 95%-konfidensinterval?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2008 af Jerslev

#2: Åh, det er lang tid siden, at jeg har haft statistik, så det kan jeg ikke huske. Det er noget med, at du skal finde standardafvigelsen på dine data. 95% konfidensinterval er så:

[middelværdi - 1*standardafvigelse ; middelværdi+1*standardafvigelse].

Såvidr jeg husker.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
09. november 2008 af hund (Slettet)

#3; Ok, jeg tror ikke helt jeg ved, hvor du vil hen, men du skal have tak for indsatsen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

Citat: Jeg skal nu teste om der er forskel på de to funktioner. Jeg forventer, at det vil være tilstrækkeligt, at tjekke hypotesen H: b1 = b2 (altså om de to hælninger er lig hinanden).

Er opgaven således formuleret? I lineær reggressionsanalyse (normalfordelt) gentager man gerne eksperimentet x antal gange (her 2) , hvorefter man har en hel "algoritme" (se din lærebog) til test om dette eksperiment er lineært; altså om I og P afhænger lineært af hinanden. Hertil laves først variansanalyse (med Bartlett og χ2-tests) godkendes denne hypotese testes ekstimaterne med F-test...


Svar #6
09. november 2008 af hund (Slettet)

"Er der forskel på fødevareforbrugsfunktionen før og efter krigen ?"

Således er spørgsmålet formuleret. Skal måske lige pointerer, at det er data fra 12 år før 2VK og 13 år efter.

Men kan man lave en F-test, når modellen ikke rigtig reduceres?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

Uden at vide hvor meget du ved om lineær reggressionsanalyse, så vil jeg gætte på at du skal bruge en tilsvarende fremgangsmåde som min i #5 ... med linearitetshypotesen H0:a+b(ti-t), a,bεR


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2008 af Dkuro Chan (Slettet)

Citat : #0 Er der en "nem" måde, at lave denne test på?

Ja ... brug S-plus ^_^


Skriv et svar til: Test af hypotesen: b1 = b2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.