Matematik

Udtryk for den rette linje (?) HASTER!

16. november 2008 af helloworld382 (Slettet)

Hej :)

Jeg skal aflevere matematik i morgen, men der er en opgave jeg har brug for hjælp med.

Jeg går i 1.g

1.2.19

Undersøgelse. En del problemer kan løses ved hjælp af opstilling af rette linjer. Betragt f.eks. følgende problem:

Mads går i supermarkedet og køber hhv. 6 øl og 4 sodavand, i alt bliver det 48kr. Lidt senere køber Morten 3 øl og 6 sodavand for 42kr. Hvad er prisen for hhv. en øl og en sodavand?

En måde at løse problemet på er at kalde prisen for øl x og sodavand y.

Mads' indkøb kan stilles op som;

6x + 4y = 48

a) Opstil en tilsvarende ligning for Mortens indkøb

     (Mit svar: 3x + 6y = 42)

b) Prøv at lave grafer der illustrerer hhv, Mads og Mortens indkøb i samme koordinatsystem (hint: omform de to udtryk til udtryk for rette linjer)

     Hjælp? Er udtryk for en ret linje ikke y=ax+b? Eftersom både øl, sodavand og pris skal have en plads i koordinatsystemet forstår jeg ikke hvordan jeg skal lave den s:

c) bestem herudfra de to priser

d) overvej om der er et alternativ til en grafisk løsning

e) formuler nogle opgaver tilsvarende til den overfor

f) en ligning af overstående slags kan alment skrives som ax+by = c og de to ligninger kan skrives som

ax + by = c

dx + ey = f

kan man altid finde én løsning på dette problem

På forhånd tak ;)

(og hvis der er nogen der har den samme bog/kopiark, hvordan løser man 2.20?)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2008 af utdiscant (Slettet)

Du kan ikke bare skrive en hel opgave herind, uden at have lavet nogle konklusioner selv, og så forvente at nogen løser hele opgaven for dig. Jeg (og sikkert mange andre) vil gerne hjælpe, men du må stille konkrete spørgsmål til opgaverne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2008 af utdiscant (Slettet)

a) er korrekt.

b)

Du har ret i at en ret linje normalt er på formen y = ax +b, så du må omforme de ligninger du har til denne form, her er et eksempel med Mads:

6x + 4y = 48
4y = 48 - 6x    (vi trækker 6x fra på begge sider af lighedstegnet)
y = 12 - (6/4)x    (Vi deler med 4 på begge sider af lighedstegnet)

Nu har vi en formel for en ret linje som du nemt kan tegne en graf for, især hvis du har en grafregner.

Omskriv Mortens køb og så skriv hvis du skal bruge mere hjælp.


Svar #3
16. november 2008 af helloworld382 (Slettet)

Tusinde mange gange tak :D !!

Faktisk var er det kun opg. b jeg skulel have hjælp til, men tænkte at det måske var en god idé at skrive resten ind, da det måske kunne bruges til noget. :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. november 2008 af utdiscant (Slettet)

 Fint :)


Skriv et svar til: Udtryk for den rette linje (?) HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.