Matematik

Bestem lineær model

03. december 2008 af KETpetersen (Slettet)

Jeg er sikker på, det her er en meget simpel opgave... men jeg kan simpelthen ikke få den til at gå op!
 

Opgaven lyder: "Størrelsen af Sjællands befolkning voksede med god tilnærmelse lineært i perioden 1900-1965. Bestem en lineær model, når det oplyses, at befolkningstallet i 1911 var 1003076 og i 1950 var 1610123."

Jeg har bare prøvet at regne det ud, ved hjælp af den sædvanlige Y = ax + b... Jeg har jo to punkter. Men hvad er det, jeg overser? Kan i hvert fald ikke få det til at gå op...

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2008 af Isomorphician

a = (y2 - y1)/(x2 - x1)


Svar #2
03. december 2008 af KETpetersen (Slettet)

Jeg kender godt formlerne for a og b, der skal bruges til formlen for y... Har prøvet at sætte dem ind, men kan bare ikke rigtig få det til at gå op /:

Her er hvad jeg har gjort: (har taget 1900 som basisår)

Så får jeg:

a = (1610123 - 1003076) / (50 - 11) = 15565,31.

Og b = 1003076 - 15565,31 * 11 = 10862617,59

Derfor:

Y = 15565,31x -10862617,59

har så prøvet at bruge denne formel, og der er tydeligvis noget galt :l

Ved ikke om jeg bare er så træt, at jeg ikke kan bruge tallene ordentligt


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2008 af Isomorphician

Prøv med:

b = 1003076 - (15565,31*11) = ....

Husk, man ganger altid før man adderer.


Svar #4
03. december 2008 af KETpetersen (Slettet)

selvfølgelig! tænk, at jeg kunne overse det.

Mange tak skal du have (: Nu passer det.


Skriv et svar til: Bestem lineær model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.