Fysik

Bevægelse, kort opgave?!

03. december 2008 af visuu1 (Slettet)

-  I højden 50 m over jorden starter et lodret kast med begyndelseshastigheden 5,0 m/s nedad.
 
A) hvor lang tid går der før jorden rammes?

B) Med hvilken hastighed rammes jorden?

Nogen der kan hjælpe mig med denne opgave, kan det passe at A) skal give 2,72 s. Og hvordan skal B) beregnes?

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

Ved hjælp af energibetragtninger


Svar #2
03. december 2008 af visuu1 (Slettet)


# 1
Hvordan vil du gøre dette?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

Ved at vide den mekaniske energi er bevaret. Indsæt så dit koordinatsystem smart, med nulpunkt ved jordoverfladen. Så har du lidt flere betingelser end der allerede står, f.eks. at v2=0


Svar #4
03. december 2008 af visuu1 (Slettet)


v(t) = a0 · t +vo
v(t) = -9,82 m/s2 · 2,72 s + 0

Jamen jeg er ikke sikker på min A), for skal de 5,0 m/s, sættes til -5,0 m/s, da den er nedadrettet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

#4 Ja, v0=-5,0 m/s


Svar #6
03. december 2008 af visuu1 (Slettet)

 a)  s(t) = ½•a•t2 + v0•t + s0

      s(t) = ½•(-9,82 m/s2)• t2 + (- 5,5m/s)• t + 50 m

      t = 2,72 s

b) v(t) = a0 · t +vo
v(t) = -9,82 m/s2 · 2,72 s + (-5,5 m/s)

= -31,704 m/s

er det her korrekt? ;)


Svar #7
03. december 2008 af visuu1 (Slettet)


Men kan den godt være negativ i b).


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

Ja, en hastighed er en vektor og kan derfor godt være med negativ fortegn fordi den angiver retningen, mens en fart er længden af en hastighed og er derfor altid positiv.


Svar #9
03. december 2008 af visuu1 (Slettet)

Jeg mener selvfølgelig - 5,0 istedet for -5,5

men tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Bevægelse, kort opgave?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.