Matematik

eksponentiel vækst

09. december 2008 af route66 (Slettet)

hej jeg er ved at skrive en rapport om eksponentiel vækst.

er der nogle som kan hjælpe. jeg har prøvet at søge noget om det, men synes ikke lige at det lykkedes at finde noget.

jeg har fået en opgave som går ud på:

THC (det aktive stof i hash) har en halveringstid på ca. 4 døgn.

(i) En person indtager 12 mg THC. Hvor meget THC har personen tilbage i kroppen efter 4, 8, 12 og 16 døgn?
(ii) Benyt halveringstiden til at bestemme konstanten a i udtrykket (når tiden måles i døgn).

gerne med udberegninger.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

Benyt:

T½ = ln(½) / ln(a)


Svar #2
09. december 2008 af route66 (Slettet)

ja men hvordan kommer den til at se ud i spørgsmål 1.


Svar #3
09. december 2008 af route66 (Slettet)

men skal jeg ikke først opstille en ligning


Svar #4
09. december 2008 af route66 (Slettet)

er der andre som kunne komme med et hit til om, hvordan jeg laver nr 1. jeg ved godt at man skal bruge den formel, men hvordan skal jeg sætte dem ind. skal man ikke først lave nogle beregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2008 af dara.online (Slettet)

#4 halveringstiden er ca. 4 døgn. Så når der er indtaget 12 mg er der efter 4 døgn ca. 12/2mg=6 mg tilbage ... efter 8=4*2 døgn er der (12/2)/2mg=6/2mg=3mg tilbage ... prøv selv med 12 og 16 døgn ...


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. december 2008 af Contradel (Slettet)

Betragt svar 1#

Halveringstiden  = ln(0.5) / ln(a)

Du kender jo halveringstiden? Du kan nemt isolere a! dvs.

solve((ln(0.5)/(ln(a))=4,a) <=> a = 0.94 (groft afrundet)

en eksponentiel funktioner er y = b*a^x dvs.

y må være det HTC der er tilbage i kroppen

x må være antal døgn

og b må være start værdi (han indtager12 mg)

y = 12*0.94^x

Nu indsætter du tiden i x og udregner y


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. december 2008 af KurdiDK (Slettet)

#3

Du har din begyndelsesværdi b; 12

Herfter skal du finde dit a, vha. denne formel: aT1/2 = 1/2

Da du har T1/2 = 12, skal du bare isolere a, dvs.;

a = T1/2√1/2 ⇔ 4√ 1/2 ⇔ 0,84086

Ud fra ovenstående beregninger får du en ligning; y = bax ⇔ y = 12 • 0,84086x


Svar #8
09. december 2008 af route66 (Slettet)

okay tak


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. december 2008 af Contradel (Slettet)

7#

Din halveringsformel ser forkert ud, og du har ingen eksponentiel funktion hvilket jo er forudsætning for at du kan snakke om en bestemt halveringstid.

Tror du LaTeX har slettet noget vigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. december 2008 af KurdiDK (Slettet)

#9

Hovsa - yepper det har du aldeles ret i. Det er en forkert formel jeg har brugt. Beklager #0 :/ 

LaTeX? Det kender jeg ikke noget til :)

Jeg har brugt "Vælg symbol" boksen i går, men kan da se, at den ikke har virket :/  


Skriv et svar til: eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.