Matematik

Matematik hjælp - Polynomier

10. december 2008 af Jullerup (Slettet)

Har nogle opgaver som volder mig nogle problemer, som jeg håber i kan hjælpe mig med.

1)

Vis, at hvis vi har et polynomium med heltalskoefficienter, skal vi søge efter de rationale rødder, hvis sådanne eksisterer i rationale tal p/q om hvilke, der gælder at (p,q) = 1, q er divisor i koefficienten til højestegradsleddet og p er divisor i konstantleddet.

2)

Vis vha ovenstående, hvilke muligheder, der er for ationale rødder i polynomierne, der er angivet  nedenfor og find disse;

60x^3-305x^2+385x-30

12x^4-5x^3-26x^2+10x+4

x^3+½x + 2/3

3)

Vis endelig, hvornår vi ved, at rationale rødder i et polynomium med heltalskoefficienter nødvendigvis må findes i Z(Mængden af hele tal) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. december 2008 af fluen på væggen (Slettet)

1) Husk på, at hvis r er rod i polynomiet f(x)=a0+a1x+a2x2+...+anxn, så kan f omskrives til formen

f(x)=(x-r)g(x)

hvor g(x)=b0+b1x+b2x2+...+bn-1xn-1 er et passende polynomium, hvis grad er 1 lavere end f's. Du kan nu opskrive, hvordan man udregner a'erne, når man kender b'erne - så kan det være, du kommer på en idé. Ellers spørg igen. Betingelsen (p,q)=1 handler blot om, at brøken skal være uforkortelig.

2) Omskriv de oplyste polynomier til polynomier med heltallige koefficienter - husk at det ikke ændrer ved polynomies nulpunkter, om man ganger eller dividerer med en konstant, da f(x)=0 ⇔ k·f(x)=0 for en konstant k≠0. Derfor kan nogle af polynomierne "forkortes", så koefficienterne bliver mindre, og dermed bliver betingelserne fra 1) skarpere og mere fyldestgørende. Andre skal ganges med noget for at blive heltallige. Brug så kriterierne fra 1) til at fortælle, hvad der gælder for de enkelte polynomier.

3) Hvis en rational rod er heltallig, så er q=1, og p kan vælges frit, da (p,1)=1 uanset valg af p.


Svar #2
10. december 2008 af Jullerup (Slettet)

Hvad betyder (p,q) = 1 helt præcist?
Har de begge værdi 1?
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. december 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Med den notation, jeg kender, skriver man gcd(p,q)=1 eller sfd(p,q)=1, hvilket betyder "greatest common divisor" hhv. "største fælles divisor". Hvis du har to hele tal p og q, så er største fælles divisor det største positive hele tal, der går op i både p og q. F.eks. har tallene 12 og 15 begge tallet 3 som divisor, og 3 er tallenes største fælles divisor. Hvis sfd(p,q) er 1, så kan brøken p/q ikke forkortes, da tallet 1 er det største tal som både kan dividere p og q. Således kan 2, 3, 4 osv. ikke bruges til at forkorte brøken p/q i dette tilfælde.


Svar #4
10. december 2008 af Jullerup (Slettet)

Aha, så giver det mere mening, så de er simpelthen bare primiske. tak.



Svar #5
11. december 2008 af Jullerup (Slettet)

Er gået rimelig død i 3), så hvis nogen kunne foreklare den yderligere, ville jeg være taknemmelig :)
 


Svar #6
11. december 2008 af Jullerup (Slettet)

Glemte lige at spørge om en ekstra ting;

Når man "forkorter" et polynomium er det så bare Koefficienterne til højestegradsleddet og konstantledet der skal være heltalige? Eller gælder det alle koefficienter i polynomiet?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. december 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Mit hint til 3) var vist ikke særlig anvendeligt, men måske kan jeg udbedre det her. Du skal karakterisere de polynomier med heltallige koefficienter, hvor kriteriet i 1) ikke vil lykkes for q>1 således at alle rationale rødder nødvendigvis må have q=1 og dermed må være hele tal.

Derved ser du umiddelbart, at hvis højestegradsleddet i polynomiet har koefficienten 1, så vil de rationale rødder nødvendigvis blot være hele tal. Men alt er ikke sagt med det, for hvis f(x) er et polynomium med heltalskoefficienter, hvor koefficienten til højestegradsleddet er 1, så er k·f(x) igen et polynomium med heltalskoefficienter, hvor højestegradsleddet er k. Du skal altså tilføje et kriterium med at man "forkorter" polynomiet før man tjekker betingelsen, at højstegradsleddets koffeicient skal være 1.

Når man "forkorter" er målet at opnå de mindste, heltallige koefficienter til samtlige led, så ALLE koefficienter skal være heltallige! Når man "forkorter" eller "forlænger" sit polynomium, så ændrer man dets værdier, men pointen er, at nulpunkterne er uændrede, for hvis f(x)=0, så er r·f(x)=0 for ethvert r i de reelle tal - specielt også for r i de rationale tal eller hele tal, som det er aktuelt at se på i denne opgave.


Svar #8
15. december 2008 af Jullerup (Slettet)

Hvis de rationale rødder i et polynomium med helstalskoefficienter skal findes i Z, altså mængden af hele tal, må q være ligmed 1, da den eneste måde man kan skrive et helt tal i en uforkortelig brøk er p/1.
Ud fra det ser man, at hvis højestegradsleddet i polynomiet har koefficienten 1, så vil de rationale rødder blive hele tal.
Det betyder at rationale rødder i polynomier med heltalskoefficienter, og et højestegradsled med koefficienten 1, må befinde sig i Z.
Dette gælder også for polynomier der kan forkortes således at, højestegradsleddet bliver 1 og resten af koefficienterne forbliver heltallige
 

Dækker det nogenlunde det bevis du ville frem til?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. december 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Præcis!


Skriv et svar til: Matematik hjælp - Polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.