Matematik

tangent til differentiabel funktion

14. december 2008 af Mille_kk (Slettet)

Hej Allesammen. Haaber at der er nogen der kan hjaelpe jeg skal til mundtlig eksamen i morgen og har problemer met et eksamens spoergsmaal.

Emnet er funktioner, lineaere funktioner, og del spoergmaaler lydet:

Fokrlar hvordan man finder tangenten til en differentiabel funktion.

Jeg ved ikke helt om jeg skal fortaelle om differentialkvotienten, tangent ligningen, eller kun hvordan man finder en tangent til en ret linie? Haaber der er nogen der kan hjaelpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2008 af ibibib (Slettet)

Bevis formel for tangentens ligning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. december 2008 af mathon

det er jo ikke tilfældigt, at der først spørges om rette linjer og dernæst om tangent til differentiabel funktion

1)  ret linje:
     det karakteristiske er
                                                         Δy/Δx = a 
hvoraf
med
to forskellige fixpunkter P1(x1,y1), P2(x2,y2)
og et herfra forskelligt, vilkårligt  variabelt punkt P(x,y)


(y-y1)/(x-x1) = a = (y2-y1)/(x2-x1)

(y-y1) = a*(x-x1)  hvor a beregnes af  a = (y2-y1)/(x2-x1)

y = ax + (y1-ax1)
dvs.
y = ax + b              med b = y1-ax1

a kaldes differenskvotienten
 

2)  sekantens grænseværdi:
     ovenstående anvendes nu
med de to fixpunkter liggende på grafen for den differentiable funktion

grafens tangent i P1 tegnes
Det ses, at jo tættere P1 P2 vælges
desto mere nærmer kurvesekanten sig til tangenten i P1.

Tangenten er således grænselinjen for sekanten, når P2 → P1
dvs. x2 → xog dermed  x2 - x1 = Δx → 0.

Grænseværdien for sekantens differenskvotient
limes Δy/Δx = dy/dx = f '(x1) kaldes tangentens differentialkvotient
Δx→0

hvor der med differentialer forstås infinitesimale = uendeligt små værdier af Δy og Δx

Hermed haves for tangentligningen:
y = f '(x1)x + (y1-f '(x1)x1)

Det ses, at ligningen kun er bestemt af røringspunktet P1's koordinater, som oprindeligt fik indeks 1 til forskel fra punkt P2. Det er således ikke længere nødvendigt  at skelne mellem "1 og 2", hvorfor punktet blot betegnes Po.

Dermed noteres tangentligningen:

                                           y = f '(xo)x + (yo-f '(xo)xo)

 som er y = ax + b

med  a = f '(xo) og b = yo-f '(xo)xo


Skriv et svar til: tangent til differentiabel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.