Kemi

Haster: Navngiv følgende stoffer opgave

16. december 2008 af miss13 (Slettet)

Navngiv følgende stoffer:
 

A) HO(0=)C-CHOH-C(=0) OH

B) CH2CLC(=O)OH

C) 2,3-(HO)2-C6H3-C(=0)0H

har ingen anelse overhovedet, så håber I vil hjælpe.. Også gerne en lille forklaring ville være godt :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2008 af Ramses I (Slettet)

A) Hydroxypropandisyre (3C = Propan, OH = hydroxy, 2 COOH = 2 carboxylsyre = disyre)

B) Cloreddikesyre ( eller chlorethansyre, 2C og carboxylsyre og så en chlor)

C) 2,3 dihydroxybenzoesyre (benzoesyre + 2 OH, der sidder på c2 og c3)

Det er er en god idé at tegne formlerne, med funktionelle grupper og bindinger også kaldt konstitutionsformler. Find de funktionelle grupper og find deres prioritet altså det med at en carboxylsyre har højre prioritet end en alkohol. Tæl derpå c-atomer til den funtionelle gruppe. Hvis det er indlysende at den funktionelle gruppe kun kan sidde på det pågældende tal foran. Tag som eksempel spm. A), her vil mange navngive den 2-hydroxypropandisyre og det er ikke forkert, men det er bare ikke nødvendigt med det 2 tal.

Jeg tror du kunne have glæde af at læse "almen uorganisk og organisk kemi" af Preben Hartmann petersen og Søren Stig Nielsen. Den er skrevet i et letforståeligt sprog med flerre eksempler.


Skriv et svar til: Haster: Navngiv følgende stoffer opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.