Matematik

y'=a*y+b hjælp til c i løsningen

18. december 2008 af Puha... (Slettet)

Hej hej...

Jeg har fundet du af at løsningen til y'=a*y+b er y=-(b/a)+c*e^(ax), men hvordan bestemmer jeg c? Har jo konstanterne a og b, men c? Ville sætte stor pris på lidt hjælp..


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

Så skal du have en genydelsesværdi. y(x0)=y0. Kun hvis du har den betingelse kan du bestemme c


Svar #2
18. december 2008 af Puha... (Slettet)

Ja, det har jeg gjort nu.

Mit problem er at jeg har en forklædt 2.ordens differentialligning.

y''=a*y'+b

Ved at forudsætte at y'' fra denne formel, er lig med y' fra 1. ordens differentialligningen, kan jeg løse

y'=-(b/a)+c1*e^a*y

Dernæst må jeg skulle integrere denne for at få et udtryk for y(t)

Eks.

b=-9.80905

a=8.62544

c1=-1.13722

b/a=-1.13722

y'=1.13722-1.13722*e^8.62544*y

Dernæst integrere jeg denne:

y(t)=1.13722t-(1.13722/8.62544)*e^(8.62544*t)+c2

Jeg ved at  y(0)=0.84512

c2=0.976966

y(t)=1.13722t-(1.13722/8.62544)*e^(8.62544*t)+0.976966

det gir bare en underlig graf - se evt. excel fil. Det er under Ark 3. Denne model skulle beskrive den s(t) graf jeg har fra mit forsøg - men ligner ikke hinanden. Nogen forslag?

Har virkelig brug for hjælp - sidder ret meget fast, kan ikke se hvad jeg gør galt.


Svar #3
18. december 2008 af Puha... (Slettet)

Kan se jeg har lavet en fejl ved min integration af den sammensatte funktion.

Her er den nye udgave. Men det passer stadig ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2008 af mathon

y = Ceax - (b/a)

y' = a*(Ceax)                   

............................

a*y + b  = (aCeax - b) + b = aCeax = y'


Skriv et svar til: y'=a*y+b hjælp til c i løsningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.