Matematik

Opgave 1255 og 1263 - haster!

30. december 2008 af christina-1z (Slettet)

Hej.

Jeg har virkelig brug for hjælp skal aflevere hurtigst muligt, men forstår slet ikke opgaverne

opgave 1255:
Vis, at linjen 3x-4y=12 tangerer cirklen med ligningen x^2 + y^2 + 6x -2y = 15
Bestem derefter røringspunktets koordinater

Opgave 1263
I TrekantABC er A(1;1), b(7;12) og C(14;-5)
Beregn trekantens areal og benyt facit til at beregne længderne af de tre højder

Er virkelig desperat! HJÆLP!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

3*x-4*y=12<=>x=4/3*y +4. Den værdi indsætter du i cirklens ligning og løse med hensyn til y

arealet af trekanten er ½*højden gange grundlinien, tegn den op!


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. december 2008 af mathon

c: x2 + y2 + 6x - 2y = 15, som omskrives til

c: (x+3)2 + (y-1)2 = 15 + 9 +1 = 25

                                                 c: (x+3)2 + (y-1)2 = 52

med centrum, C(-3,1),  og radius, r = 5

hvis
linjen l: 3x-4y-12 = 0 er tangent,
er
dist(l,(-3,1)) = r = 5
hvilket undersøges:

dist(l,(-3,1)) = |3*(-3)-4*1-12|/√(32+(-4)2) = |-9-4-12|/√(25) = 25/5 = 5 = r
hvorfor

l: 3x-4y = 12    er tangent


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. december 2008 af mathon

linjen l: y = (3/4)x - 3 har hældningskoefficient (3/4)

en linje m gennem C parallel med l  deler planen i to halvplaner, hvor l ligger i m's negative halvplan
regnet med fortegn efter normalvektor [3,-4], da afstanden fra C regnet med fortegn er negativ (-5).

c har parameterfremstillingen
x = -3 + 5cos(t)
y =  1 + 5sin(t)

af en tegning ses, at l's røringspunkt R har parameteren  π/2 < t < π

dy/dx = (dy/dt)/(dx/dt) = 5cos(t)/(-5sin(t) = (3/4)

hvoraf
-1/tan(t) = (3/4)

tan(t) = -(4/3)  
dvs.
t = to+p*π og p € {0,1}
t = to+π              da to<0

t = tan-1(-4/3) + π = 2,2143

med

                                      R = (-3+5cos(2,2143);1+5sin(2,2143)) = (-6;5)


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. december 2008 af mathon

retningstankebommert:

det er C, som ligger i l's negative halvplan regnet med fortegn efter l's normalvektor [3,-4]
dvs.
i forhold til linjen m gennem C parallel med l, ligger l i m's positive halvplan
hvorfor

af

dy/dx = (dy/dt)/(dx/dt) = 5cos(t)/(-5sin(t) = (3/4)

fås
-1/tan(t) = (3/4)

tan(t) = -(4/3)
dvs.
t = to+p*π og p € {0,1}
t = to+0*π da to skal være mindre end 0

t = tan-1(-4/3)  = -0,927295

med

                              R = (-3+5cos(-0,927295);1+5sin(-0,927295)) = (0;-3)


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. december 2008 af mathon

...eller

l: y = (3/4)x - 3 som indsat i C's ligning (xo+3)2 + (yo-1)2 = 25
giver

(xo+3)2 + ((3/4)xo - 3-1)2 = 25 som reduceres til

(25/16)xo2 + 25 = 25
dvs.

xo= 0 som indsat i l's ligning y = (3/4)x - 3
giver
y = -3

                                                         R = (0,-3)
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis man skal forenkle det lidt og fortælle det med ord, så kan man starte med at finde hældningskoeffecienten α for den linie, der går gennem punkterne (7,12) og (14,-5). Den kan vi kalde trekantens grundlinie. Da højden står vinkelret på grundlinien, så er hældningskoeffecienten for denne linie gennem (1,1) lig -1/α. Så kan man finde skæringspunktet og dermed højden. Så har man også arealet af trekanten.  


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. december 2008 af mathon

opgave 1263:

se
http://peecee.dk/upload/view/147196


Skriv et svar til: Opgave 1255 og 1263 - haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.