Matematik

Ligning for tangent i cirkel.

06. januar 2009 af Mivson (Slettet)

Hey

Jeg skal finde ligningen for tangenten til cirklen i punktet (kvadratrod 5, 5).

Ligningen hedder: (x^2) + (y^2)  -6y = 0.

Jeg kender godt ligning for tangenten, men har problemer med at omskrive ligningen for oven. Hvordan griber jeg situationen an?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2009 af Danielras (Slettet)

x^2 + y^2 - 6y = (x-0)^2 + (y-3)^2 - 9 = 0

-->

(x-0)^2 + (y-3)^2 = 9 = 3^2


Svar #2
06. januar 2009 af Mivson (Slettet)

Dete er jo cirklens ligning. Den jeg ikke kan finde er f ´(mærke), som jeg skal bruge til indsætte i tangentens ligning?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2009 af Danielras (Slettet)

Du skrev at du havde problemer med at omskrive ligningen. Hvis du skal finde f' skal du benytte implicit differentiation, men hvis du ikke har lært det er der en lettere metode.

Find ligningen for den linie som går gennem centrum og det givne punkt. Tangenten i det givne punkt vil nu stå vinkelret på denne, hvorfor produktet af liniens og tangentes hældningstal er -1.


Svar #4
06. januar 2009 af Mivson (Slettet)

Kender godt implicit differentiation, så mang tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Ligning for tangent i cirkel.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.