Matematik

dobbeltulighed giver grå hår

11. januar 2009 af sissasine (Slettet)

har nu siddet i timer....

følgende dobbeltulighed skal løses ved beregning.

3 x - 4< x+ 2 ≤ 4 x + 2

først::  3x - 4 < x + 2

3x - 4 +4 < x+ 2 +4

3x< x + 6

3x - x <x+ 6 -x

2x< 6

x< 3

så den sidste del

x + 2 ≤ 4 x + 2

x+ 2 - x ≤ 4 x + 2 - x

2 ≤ 3 x + 2

2 - 2 ≤ 3x +2 -2

0  ≤ 3 x

og så  kan jeg ikke se logikken er der en der vil  hjælpe !!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2009 af Isomorphician

Er det 0 ≤ 3x du har problemer med, eller hvordan du skal angive løsningsmængden?


Svar #2
11. januar 2009 af sissasine (Slettet)

er udregningen rigtig / er facit rigtigt? på dobbeltuligheden?

hvordan skal jeg angive løsningsmængden ?

på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2009 af Isomorphician

Udregningerne ser rigtige ud.

Du kan angive løsningsmængden som et interval x ε [a; b] eller som en ulighed a<x<b


Svar #4
11. januar 2009 af sissasine (Slettet)

hej igen

er du sød at forklare mig det der " som en ulighed a < x< b

hvor i him....   navn kommer a og b fra  og hvad menes med a < x  og x< b

er du sød at skære det ud

ja det er mange år siden jeg gik i skole og har aldrig lært det her, så børnene og deres bøger + studieportalen driver værket , og en dag så kan jeg en masse


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2009 af Isomorphician

a og b var bare for at indikere at det var på disse positioner du skulle skrive dine løsninger.

[a; b] = fra og med a til og med b

]a; b] = fra a til og med b

[a; b[ = fra og med a til b

]a; b[ = fra a til b

a < x < b = fra a til b

a ≤ x < b = fra og med a til b

a < x ≤ b = fra a til og med b

a ≤ x ≤ b = fra og med a til og med b.


Svar #6
11. januar 2009 af sissasine (Slettet)

prøver igen, ja er lidt tungt fattende, men jeg VIL lære der.

dobbeltulighed løses ved beregning:

3 x - 4< x + 2 ≤ 4 x +2

1 side af uligheden:

3 x- 4< x+ 2 = løsning x < 3

så den anden side, som jeg er lidt usikker på

x + 2 ≤ 4 x + 2⇔

x + 2 - x ≤ 4 x + 2 - x ⇔

2 ≤ 3 x + 2⇔

2 - 2 ≤ 3 x + 2 - 2 ⇔

0 ≤ 3 x ???   kan det kortes ned til et  x, og kan det vendes 0m=  3x ≥ 0 eller x ≥ 0 ??

løsningsmængden er det:

L= { x ε R,  3x-4< x + 2 ≤ 4 x + 2 }= [ 0; 3 [

hvis noger er forkert er der så en der vil rette og evt forklare

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal læse dobbeluligheden som en dobbeltbetingelse, det betyder, at u skal læse den sådan her:

3x-4<x+2 og x+2≤4x+2, så der skal altså gælde begge dele samtidig, så vi får derfor, når vi trækker det sammen

2x<6 og 3x≥0 og det betyder igen, at x<3 samtidig med at x≥0. Nu tegner du det interval op på et stykke papir, så kan du lave en dobbelstreg under intervallet, så er det lettere at se, og løsningen har du selv skrevet. Håber du forstår det nu, men husk altid, at en dobbeltulighed er ensbetydende med to uligheder.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Du har fundet ud af, at x < 3 og x ≥ 0. Det kan du også skrive således: 0 ≤ x < 3 eller  x tilhører [0; 3[.

Tegnet tilhører er ikke med i symbollisten.


Svar #9
11. januar 2009 af sissasine (Slettet)

så er det den sidste...

2- 3 x ≥ x +1 og  x + 1 ≥ - 5 - x

2- 3 x ≥ x + 1

2- 3x - x ≥ x + 1 - x

2 - 4 x ≥ 1

2- 4x - 2 ≥ 1 - 2

- 4x ≥ - 1

x ≥ o, 25

x+1 ≥ -5 -x

x + 1 - 1 ≥ - 5 - x - 1

x+ x ≥ - 6 - x + x

2x ≥ - 6

x ≥ - 3

er udregningerne rigtige ??

er løsningsmængden så ?? [ - 3 ; o, 25∞[ tak for al jeres hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

- 4x ≥ - 1

x ≥ o, 25, forkert!
 

når du ganger med et negativ tal, skal du vende uligheden. Bevis: a<b<=>a-b<0<=>-b<-a<=>b>a


Svar #11
11. januar 2009 af sissasine (Slettet)

Hej E M

mener du -4x ≥ - 1

så divederer jeg med -4 og x er så  0,25

og så må det  vel være reglen , når man ganger eller dividerer  på begge sider af ulighedstegn så skal ulighedstegnet vendes

altså x ≤ 0,25

løsningsmængden : [ - 3; 0,25]   

pu ha


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

uligheden skal kun vendes, når man ganger med et negativt tal, prøv at lave en tallinie, så kan du se det, sammenlign tallene og spørg dig selv hvilket er størst? O.s.v. I det hele taget skal du altiod tegne så meget du kan, så kommer forståelsen


Svar #13
11. januar 2009 af sissasine (Slettet)

er det rigtigt som det står nu ellers er ved at koge :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

jeg har i hvert fald fået et par ekstra grå hår, så jeg hopper fra her


Skriv et svar til: dobbeltulighed giver grå hår

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.