Matematik

Beregning v.h.a. Tretrinsreglen

11. januar 2009 af jnb91 (Slettet)

Skal differentiere følgende v.h.a. tretrinsreglen

f(x) = -x^2+3x

Håber der er nogle der kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2009 af mathon

1)  Δf(h) = f(xo+h) - f(xo) = ...

2)  Δf(h)/h = ....

3)  Δf(h)/h = ....
     h→0
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2009 af UFO99 (Slettet)

1) Opskriv differenskvotienten delta y over delta x.

2) Omskriv den, så du har x^2 ledene over en brøkstreg og x ledene over en anden. Brøken med x-ledene i tælleren er let at reducere. Den anden brøk med x^2 ledene i tælleren bruger du, kvadratsætningen (a^2-b^2) = (a+b)(a-b).

3) Tag grænseværdien af det hele.


Svar #3
11. januar 2009 af jnb91 (Slettet)

Ok tak.. men hvordan bruger jeg tretrinsreglen på f(x) = -x^2+3x


Svar #4
11. januar 2009 af jnb91 (Slettet)

Hvis jeg kan få hjælp til at opskrive selve differenskvotienten, altså delta y over delta x, vil jeg blive meget glad


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2009 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/149032


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2009 af UFO99 (Slettet)

Ups, mathon har sikkert ret. Tretrins ideen er, at man venter med at dele med delta x før trin to, og reducerer i trin et. Det beklager jeg.

Min forklaring gik på en anden notation nemlig:

f'(x0) = ( (-x^2+3x) - (-x0^2+3x) ) / ( x- x0 )

som let omskrivet til

f'(x0) = - ( x+x0 )( x-x0 )/( x-x0 ) + 3( x-x0 )/( x-x0 )

Men mathon har ret, du starter med at opskrive delta y til

- ( x+x0+3 )( x-x0 )

Herefter går du videre til trin to, hvor du deler med delta x, som i mit tilfælde er (x-x0)

Og til sidst fås grænseværdien let til 2*x0+3

Mht. h versus (x-x0) vælger du selvfølgelig den notation som du har lært.


Svar #7
11. januar 2009 af jnb91 (Slettet)

Mange tak til jer begge... Skulle lige have tretrinsreglen genopfrisket da det er noget tid siden jeg har brugt den sidst.


Skriv et svar til: Beregning v.h.a. Tretrinsreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.