Matematik

Skal gennemgå bevis.

12. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Jeg skal i morgen gennemgå beviset for den naturlige logaritmefunktion, hvordan skal jeg gribe det an? Jeg vil gerne være i stand til at kunne huske det i hovedet, så jeg ikke hele tiden skal kigge i arket.

Har i et par råd til hvordan jeg skal gribe beviset såvel som gennemgangen ad?


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Lær udenad hvad du starter med og hvad du skal finde.. Så er resten bare hovedregning for det meste.. Hvis der er et par smarte tricks engang imellem er det en god idé at lære dem også :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Beviset for hvad?


Svar #3
12. januar 2009 af Biochem (Slettet)

#2

Læs #0 :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#3 Det er jeg ret sikker på at #2 har gjort, men du siger faktisk ikke hvad du skal bevise :) Er det nogle regneregler for den naturlige logaritme?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Beviset for den naturlige logaritmefunktion? Jeg er overhovedet ikke med. :s


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2009 af mathon

ln(x) x>0
er defineret

                                              ln(x) = 1x∫(1/t)dt


Svar #7
12. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Jeg skal bestemme den afledede funktion til den naturlige logaritmefunktion f(x)=lnx

Gav det mening? :-)


Svar #8
12. januar 2009 af Biochem (Slettet)

#6

Ikke for at være ubehøvlet eller uforskammet, men jef fatter som regel kun en brøkdel af det du skriver :-D


Svar #9
12. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Allerede her knækker filmen for mit vedkommende:

Δy/k = ( f(1+k)-f(1) )/k = ( ln(1+k)-ln1 )/k = ln(1+k)/k

Hvad er det lige der sker her? Hvordan gør man fra f(1+k)-f(1) )/k til ( ln(1+k)-ln1 )/k matematisk set?? :-S


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. januar 2009 af Dynin (Slettet)

f(·)=ln(·)


Brugbart svar (1)

Svar #11
12. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Din funktion f hedder ln, så den bliver bare udskiftet.. Og ln(1)=0


Svar #12
12. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Ville det i forbindelse med dette bevis være relevant at tegne et eller andet? :-S


Brugbart svar (1)

Svar #13
12. januar 2009 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/149220


Svar #14
12. januar 2009 af Biochem (Slettet)

#13

Tusind tak! Det kommer helt klart til hjælpe på det! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. januar 2009 af mathon

i beviserne kaldes (h/xo) ofte k
i overensstemmelse med din notation i #9


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal starte med at tegne funktionen y=1/t. Det er altid vigtigt at tegne ved den slags beviser. Så vælger du intervallet [x, x+h], så ser du at

h/(x+h) < arealet under kurven i den cylinder, der har siderne h og 1/x. Så kan du nu skrive uligheden

1/(x+h) < (ln(x+h) -ln(x))/h < 1/x, og når så h→0 fra højre, så får vi det såkaldte squeeze teorem:

Lim(ln(x+h)-ln(x))/h = 1/x, når h går mod 0 fra højre og et lignende argument gælder, når 0<x+h<x, så

1/x < (ln(x+h)-ln(x))/h < 1/(x+h), og kombinerer vi nu de to resultater, så ender vi op med:

d(ln(x)/dx = Lim (ln(x+h)-ln(x))/h = 1/x for h gående mod 0 fra venstre. De to egenskaber d(ln(x))/dx = 1/x samt ln(1) = 0 er tilstrækkelig til at bestemme funktionen fuldstændig, så ud fra disse to egenskaber, at funktionen ln(x) tilfredsstiller egenskaberne for logaritmelovene, nemlig

1) ln(xy)=ln(x)+ln(y) 2), ln(1/x) = -ln(x), 3) ln(x/y) = ln(x) - ln(y) og 4) ln(xr) = r*ln(x)

Og så til sidst, havde jeg kunnet tegne det for dig, så ville du langt nemmere forstå det, men jeg kn sende dig det (på et tidspunkt), hvis du er interesseret. Ellers kan du måske være heldig at finde det på Google.


Skriv et svar til: Skal gennemgå bevis.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.