Matematik

Matopg om radioaktivt stof

04. november 2004 af celgrun (Slettet)
Hej.

Jeg har nogle problemer med følgene opg om radioaktivt stof.
Det kunne være rigtig rart hvis nogle vil give mig lidt hjælp, da jeg ikke selv rigtig kan komme igang

opgaven lyder:
Indholdet af et radioaktivt stof i et præperat aftager eksponentielt med en halveringstid på 1,28*10^9 år
- Bestem, hvor mange procent af det oprindelige indhold der er tilbage af det radioaktive stof efter 8,50*10^8 år
- Bestem, hvor lang tid der går, før indholdet af det radioaktive stof er nået ned på 10 procent af den oprindelige værdi.

Håber der er nogle der kan hjælpe. På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2004 af allan_sim

Der er tale om en eksponentiel udvikling, som er på formen

f(x)=b*a^x

Idet du regner med en begyndelsesværdi på 100%, kan du finde konstanten a ved hjælp af halveringstiden. Herefter kan opgaven løses ved hhv. at finde f(8,50*10&8) og løse f(x)=10.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2004 af frodo (Slettet)

Find a ved formlen T½=-ln2/lna
kald din start værdi, b, 100%, og du får da ved direkte indsættelse i formlen f(x)=b*a^x hvor mange procent det drejer sig om.

den næste kan du jo bare sige:
f(x)=10

Svar #3
04. november 2004 af celgrun (Slettet)

kan jeg ikke også finde a ved formlen: a= T1/2kvadratrod af 2 ?

Og forstår så ikke hvorn jeg kommer videre og finder svaret i den første opg, selvom i har prøvet at forklarer det. Jeg er noget fatsvag i dag

Svar #4
04. november 2004 af celgrun (Slettet)

Kan jeg ikke bare få en lille smule mere hjælp? Jeg kan simpelthien ikke komme videre end at finde a, men skal jeg så bruge den til?
Det lyder nok ret dumt det her, jeg plejer normal godt at kunne finde ud af sådanne ting...Det er faktisk ret pinligt!!!!!
På forhånd tak

Skriv et svar til: Matopg om radioaktivt stof

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.