Matematik

find 2 linielængder

01. februar 2009 af PerSimonsen (Slettet)

hejsa så forum

Har et spørgsmål, ville egentlig bare be om at blive peget i den rigtige retning, så vil jeg selv prøve. Derefter. Men spørgsmålet er:

Et rektangel har omkredsen 64cm og arealet 231 cm2. Beregn rektanglets sidelængder.

Og en til af samme slags, et andet rektangel har et areal på 325 cm2, og det er 12 længere, end det er bredt. Find dets længde og bredde.

Nogle ideer, i den rigtige retning


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Sæt den ene sidelængde lig x og den anden sidelængde lig y, så går det ad sig selv. Lav lige den først!


Svar #2
01. februar 2009 af PerSimonsen (Slettet)

Har jeg skam prøvet, men en lille hjælp længere i en rigtige retning.

Jeg ved jeg skal gange X med Y for at få areal. Men hvoran får jeg det sammen med omkredsen. Sikkert let, men kan ikke se det


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

Et rektangels areal er jovist bestemt ved:

Areal = x·y

Et rektangels omkreds bestemmes ved:

Omkreds = 2·(x+y)   (kan du se hvorfor?)

I den givne omgave har vi, at Areal = 231 cm2 og Omkreds = 64 cm, så

i)       231 cm2 = x·y

ii)      64 cm = 2·(x+y)

Du kan nu isolere x i den ene ligning og indsætte dette udtryk for x i den anden ligning, hvorefter du vil få en ligning hvori du kan isolere og få en værdi for y. Denne værdi for y kan indsættes i den ene af ligningerne, hvorefter x kan findes.


Svar #4
01. februar 2009 af PerSimonsen (Slettet)

ja, men jeg kan joh ikke være sikker på at det bliver de rigtige resultat, eftersom tallene skal gå op. Er det ikke noget med en længere 2.grads jeg skal ud i.

Har også prøvet noget lignenede med 2 ligninsystemer med 2 ubekendte. Men der får jeg ens X'er og Y'er så det giver ikke mening.

#3. du må godt skrive lidt dybere hvad jeg skal .


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jo, du kan være helt sikker, der er kun et talpar (x,y) der tilfredsstiller disse to ligninger, og det er 11 og 21


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#4.

Du kan ikke komme uden om andengradsligninger. Jeg har sådan set beskrevet hvad du skal gøre - derfor følger et kort løsningsforslag. Vi har ligningerne:

i)     231 = x·y

ii)    64 = 2·(x+y) ⇔ 32 = x+y ⇔ x = 32-y

Udtrykket for x fra (ii) indsættes i (i), så:

iii)   231 = (32-y)·y = 32y - y2 ⇔ y2 - 32y - 231 = 0 ⇒ y = 11  eller   y = 21

For y hhv. lig med 11 og 21 fås (fra (ii)):

iiii) x = 32 - 11 = 21

      x = 32 - 21 = 11

Så talparrene (11,21) og (21,11) tilfredsstiller begge ligningerne. Sidelængderne til rektanglet er således 11 cm og 21 cm, som er de ønskede svar til opgaven. Som kontrol kan disse værdier indsættes i ligningerne ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Andengradsligningen x2 + bx + c = 0 har løsningerne p og q. Så er p+g = -b og p*g = c.

    Omvend gælder om to tal p og q, at hvis p+q = -b og p*q = c, så er p og q løsninger til ligningen x2+bx+c = 0.

I dit tilfælde er p = 32 og q = 231, så altså er p og q løsningerne til ligningen x2-32x+231 = 0.

De to løsningssæt er så (p, q) og (q, p), der er forskellige, hvis man skelner mellem rektanglet længde og bredde.


Svar #8
01. februar 2009 af PerSimonsen (Slettet)

Vidste godt jeg skule ud i andengradsligninger. Det er det vi har om pt. Havde siddet og leget lidt med at sætte det hele i en ligning. Men det kunne jeg ikke.

Men den linie, kan man det:  64 = 2·(x+y) ⇔ 32 = x+y ⇔ x = 32-y
altså dividere 32y med X


Skriv et svar til: find 2 linielængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.