Matematik

Retning på en hastighedsvektor og accelerationsvektor?

10. februar 2009 af Williamsun (Slettet)

Hvordan finder man retningen på en hastighedsvektor og accelerationsvektor?

Jeg ved at parameterfremstillingen for en hastighedsvektor findes ved at differentiere en vektorfunktion, og accelerationsvektoren findes ved at differentiere hastighedsvektoren, men jeg forstår ikke hvordan man kan se hvilken retning den går?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Retningen på begge dele er i tangentiel retning i det enkelte punkt. Om det er "fremad" eller "tilbage" afhænger af fortegnet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2009 af mathon

se


Svar #3
10. februar 2009 af Williamsun (Slettet)

Skal jeg så differentiere en accelerationsvektor for at finde retningen? eller hvad? Hvis jeg har en t værdi, sætter jeg den bare ind og får to værdier som er retningen? Forstår ikke hvordan jeg griber an


Svar #4
10. februar 2009 af Williamsun (Slettet)

#2

Så retningen findes ved at sætte t-værdien ind i parameteren?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Du har jo en parameterfremstilling som giver dig stedvektoren for et punkt:

f(t) = (x0 , y0) + t*(a , b) = (x0 + a*t , y0 + b*t)

Det er en vektor, der pejer fra (0,0) ud til det punkt på linjen, der hører til parametren t. Når du differentierer får du altså også en vektor ud, der er hastighedsvektoren i punktet f(t). Der kommer altså en retning direkte ud af din differentiation, hvis du tegner vektoren i punktet f(t).


Svar #6
10. februar 2009 af Williamsun (Slettet)

#5

men vil min retning så se sådan her ud:

a(t) = (k  ,  k)

da jeg jo har sat en værdi for t ind i parameteren, så vil der jo kun være to talkonstante tilbage, en for x(t) og en for y(t), ik?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Nej, ikke nødvendigvis. Den vil nok mere se sådan her ud:

a(t) = (x''(t) , y''(t)), hvor du ved indsættelse af et tal vil få en vektor ud.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. februar 2009 af mathon

hastighedsvektoren peger i tangentens retning når t>0

hvis du har en reel funktion i t, kan den skrives som en vektorfunktion:

r = (t,f(t))

v = (1,f '(t))

a = (0,f ''(t))


Skriv et svar til: Retning på en hastighedsvektor og accelerationsvektor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.