Fysik

Bestemmelse af gitterkonstanten og sin(θ)

11. februar 2009 af hejmeddigkajj (Slettet)

Hej.

Jeg skal bestemme gitterkonstanten d og sin(θ).

Jeg har afstanden fra cd'en til bagvæggen, xn, ½xn og bølgelængden på He-Ne-laseren som er 632,8 nm.

Jeg havde tænkt mig at benytte gitterligningen, men jeg mangler jo både d og sin(θ) i ligningen?

På forhånd tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2009 af mathon

d*sin(θn) = n*λ
...............
udledning:
tan(θn) = h/L

sin(θn) = tan(θn)/√(1+tan2n)) = h/√(h2+L2)
.................

d = n*λ/sin(θn) = (n*λ*√(h2+L2))/h

hvor
h er højden på skærmen over/under centralpletten
L er afstanden fra CD til skærm

se
http://peecee.dk/upload/view/143746


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2009 af mathon

benyttet er bl.a.

for 0° ≤ V ≤ 90°
gælder:

1/cos2(V) = (cos2(V)+sin2(V))/cos2(V) = 1 + tan2(V)
cos2(V) = 1/(1+tan2(V))
cos(V) = 1/√(1+tan2(V))
 


sin(V) = tan(V)*cos(V) = tan(V)*(1/√(1+tan2(V)) = tan(V)/√(1+tan2(V))


Svar #3
12. februar 2009 af hejmeddigkajj (Slettet)

Meget fin forklaring tak :)

Men jeg har jo ikke h?


Svar #4
12. februar 2009 af hejmeddigkajj (Slettet)

og hvordan ved man at tan(θ) = h/L

er det fra noget trekantsregning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. februar 2009 af mathon

i en retvinklet trekant:
tangens til en af de spidse vinkler er lig med forholdet mellem den modstående og den hosliggende katete


Svar #6
12. februar 2009 af hejmeddigkajj (Slettet)

Okay, mange tak for hjælpen!



Skriv et svar til: Bestemmelse af gitterkonstanten og sin(θ)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.