Matematik

Beregn halveringstiden

20. februar 2009 af rodjarodja (Slettet)

En patient har taget en pille med 800 mg smertestillende middel. Blodprøver viser, at massen af stoffet i patientens blod aftager som vist i tabellen:

Tid 0 - 10 - 20 - 30 - 40 - 50

Masse 800 - 560 - 390 - 270 - 190 - 135

For at midlet kan være effektivt, skal indholdet i blodet være over 300 mg.

Hvor timer går der, før patienten skal tage den næste pille?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

hvis du skal beregne halveringstiden lyder det umiddelbart som om du har med en eksponentiel funktion at gøre. Men hvor at beregne halveringstiden skal du bruge en forskift. Som du kan finde ved at bruge expreg.

her efter kan du bruge formlen ln(1/2)/ln(a)=halveringstiden

du kan self også lave et overslag udfra dine værdier, men det bliver lidt noget hø.
 


Svar #2
20. februar 2009 af rodjarodja (Slettet)

 Jeg har påvist, at massen aftager eksponentielt med tiden ud fra denne kurve. Hvordan beregner jeg så a?

peecee.dk/upload/view/156037


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

din formlen hedder :

y=b*a^x 

denne formlen burde du kunne finde ved expreg (lommeregner Ti 89).  


Svar #4
20. februar 2009 af rodjarodja (Slettet)

800 er b, men hvad er a, y og x?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

ja okey så ikke lige du havde vedhæftet :)

y=b*a^x

y=b*e^(k*x) (=)

b*e^k^(x)

her svarer e^k altså til a

så halveringstiden bliver:

ln(2)/k  k er i dit tilfælde 0,3573


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

dog ser det ud til at du har lavet en fejl da du jo gerne skulle ha en begyndelse værdi i nærheden af de 800 du har 1140,2

derfor bliver din halveringstid ikke korrekt


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

din fejl ligger i den måde du har skrevet det ind på i excel. I stedet for at lave vandrette rækker skal du lave lodrette søjler så x værdierne står under hinanden og y værdierne står under hinanden så kommer det til at passe


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

se vedhæftet fil


Svar #9
20. februar 2009 af rodjarodja (Slettet)

Det var opgave 1. Er det så y-værdien, jeg kender?


Skriv et svar til: Beregn halveringstiden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.