Matematik

redegørelse for voksende funktion

10. november 2004 af Bella (Slettet)
Hola!

1)En funktion f er bestemt ved
f(x)=(x^3)/(x^2+1)

Gør rede for at f er voksende.

Hvordan gør jeg det? Jeg ved at nævneren altid vil være positiv da x^2 altid bliver positiv og +1 ikke vil ændre på det. Men tælleren kan jo godt være negativ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Hej,

Det er ikke det væsentlige. Det er fortegnet på differentialkvotienten f'(x) der giver information om f's monotoniforhold.

Udregn f'(x) ved brug af regnereglen om differentiation af en brøk.

Hvis f'(x) > 0, er f voksende
Hvis f'(x)

Prøv at undersøge det for den foreliggende funktion.

//Singularity

Svar #2
10. november 2004 af Bella (Slettet)

Hej.
Jeg får f'(x)=(x^4+3x^2)/(x^2+1)^2
og så skriver jeg bare at når f'(x)>0 er f voksende?

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2004 af Meppo

Hvis du finder den afledede, får du
f´ (x) =
(3*x^2*(x^2+1)-2*x^3*x)/(x^2+1)^2

Hvis du sætter denne lig nul, finder du at f´(x) kun er nul for x = 0.
At den afledede er lig med eller større end nul i hele sin definitionsmængde, er redegørelse for at f er voksende.

Svar #4
10. november 2004 af Bella (Slettet)

bliver f'(x) ikke
f'(x)=((3x^2)*(x^2+1)-(2x)*(x^3))/(x^2+1) <=> (x^4+3x^3)/(x^2+1)^2 ??

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2004 af Meppo

Næsten !
Det kan max. forkortes til
(3x^2+x^4)/(x^2+1)^2

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#4: Nej, pas på med at differentiere korrekt. Man får

f'(x) = (x^4 + 3x^2))/(x^2+1)^2

hvor

f'(x) = 0 <=> x=0

og

f'(x)>0 ellers

idet x^4 + 3x^2 = x^2(x^2+3) >= 0 for alle x i R (de reelle tal). På grundlag af fortegnet af f' i monotoniintervallerne ses det let, at f er voksende.

//Singularity

Skriv et svar til: redegørelse for voksende funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.