Almen studieforberedelse (AT)

Metode afsnit : Historie og musik!?

27. februar 2009 af Mischievous (Slettet)

Jeg aner simpelthen ikke hvad jeg skal skrive i metode afsnittet...

Jeg skriver om slavernes rejse fra amerika til Usa og hvordan dette ses i efterkommeres identitet og musik - med fokus på Nina Simone...

Jeg har læst nogle bøger og lyttet til nogle værker af Nina Simone, men er fuldstændig blank når det kommer til metodeafsnittet! SOS


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. februar 2009 af Nicorrette (Slettet)

Historie metode må vel være kildekritik, idet du (går jeg udfra) har læst nogle bøger om slavernes rejse til usa. denne metode er en vigtig del af historiefaget, da det er det vores viden om fortiden bygger på - kilder. man skal derfor være kritisk med hvem der har skrevet den, hvad for en slags kilde det er, og hvad forfatter har valgt at frem hæve eller udelade, da det påvirker hans og vores tolkning af fortiden.

Musik er jeg ikke så sikker på. men går ud fra at det må være analyse og fortolkning af musikken, da faget er humaniora. men så må historie jo være samfundsvidenskabligt, så der er også en metode i at gå ind og kigge på magt forholdene...


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. maj 2009 af Johan_Marselisborg (Slettet)

Musik:

Humaniora

I den eksterne musikanalyse bruger du den hermeneutiske metode: Analyse og fortolkning. (også om baggrunden for musikken; altså samfundet og historie).

Den positivistiske metode bruges til den mere tekniske musikanalyse med en auditiv og nodebase analyse.

Historie:

Fungerer her som samfundsvidenskab, dvs. at det ikke kun er kildekritik.

Tænk på at historie er lidt et sjovt fag, da det kan bruges til til både samfundsvidenskab og humaniora.

1. his-delen

Kildekritik (hermeneutik): hvad kan man bruge denne kilde til - siger den noget om de sortes forhold i USA eller siger den i virkeligheden noget om hvordan en hvid politikker tænker om de sortes forhold: hvem er (i) kilden? 1. hånds eller 2. håndskilde mm. Du vil forsøge at opnå: objektivitet (flersynet perspektiv) ved at inddrage forskellige (radikale, subjektive) holdninger.

2. samf-delen

Hypotetisk-deduktiv metode bruges når du har læst noget eller bare 'ved' noget, hvorefter du konkluderer eller kortfattet genereliserer (antager).

Kvalitativ: når du bruger en bestemt kilde, en tale eller nogle politiske udlæg, teser mm. (interview) - minder om hermeutik, og her er jeg lidt usikker. Jeg ved bare at det kan bruges til interview.

Kvantitativ: når du bruger statistikker.

Det er ret let at forstå på et basalt niveau - overvej den trivielle sætning "kvalitet frem for kvalitet"..

Husk at relater metoder, teorier og modeller til opgaven så det ikke bliver noget ligegyldigt bullshit, men at du kan vise at du bruger det til noget i DIN opgave. (Det er også fint senere i den mundtlige eksamen at kunne vise forskel på fag, hvis du havde fx musik og matematik, at så var det en helt anden opgave og så ville man gøre sådan og sådan...)

Håber det hjalp lidt. har selv lige fået 10 i AT med samme fagkombination.


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. maj 2009 af Johan_Marselisborg (Slettet)

ps humaniora er ikke et fag, men et fakultet


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. juni 2009 af BjergBentie (Slettet)

Hejsa
med hensyn til uddybning af musikfagets metoder, viste min musiklærer mig en rigtig god side, som forklarer musikkens mange sider. Vi finder nemlig både hermeneutik, men også matematiske elementer i form af analyse af skalaer og trin i musikken.
Du kan bruge det, hvis du som mig, ikke har været til eksamen endnu :)

www.tartelet.dk/musikanalyse/klassisk/Musik%20&%20videnskabsteori.pdf

Vh Rikke


Skriv et svar til: Metode afsnit : Historie og musik!?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.