Matematik

Hurtigt lille spørgsmål!

28. februar 2009 af Booklover (Slettet)

Hej!

Håber nogen vil hjælpe mig med nedenstående opgave:

Planeten Uranus har mange måner. Tabellen viser middelafstand r og omløbstid T for nogle af disse:

                                                Cordelia         Puck            Ariel         Titania           Oberron

r ( middelafstand i mio m)  49,77           86,01            191,0        435,9               583,5

T (omløbstid i døgn)           0,3350          0,7618          2,520         8,706              13,46

Med meget god tilnærmelse gælder, at T = b * ra

a) Bestem konstanterne a og b.

Her har jeg fået resultatet (ved at indsætte informationerne fra tabellen ovenfor på min lommeregner):

a = 1,50059 b = 0,0095210706

Derved er regneforskriften:

T = 0,0095210706 * x 1,5005968016

Er dette korrekt?

b) Uranus' måne Umbriel har middelafstand 266,3 * 103 km. Beregn den forventede omløbstid:

Siger man: T = 0,0095210706 * (266,3 *103)1,5005968016  ??????

Jeg ved resultatet skal være:

4,15 døgn

men kan ikke få det til dette resultat?

Kan I forklare mig dette?? Hvordan får jeg dette resultat??

c) Månen Belinda har middelafstand 75,26 * 103 km. Beregn den forventede omløbstid.

Siger man igen bare: T = 0,0095210706 * (266,3 *103)1,5005968016 ????

Jeg ved at resultatet skal være:

0,623 døgn

men kan igen ikke få dette resultat???

Kan I forklare mig dette??

d) Månen Miranda har en omløbstid på 1,413 døgn. Hvilken middelafstand vil du forvente den har?

Siger man da bare: 1,413  = 0,0095210706 * x1,5005968016 ???

Jeg ved at resultatet skal være:

129,9 mio. m.

men kan ikke få dette resultat?

Kan I forklare mig dette??

Håber inderligt at I vil hjælpe mig!

Smil Marie.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2009 af ibibib (Slettet)

a) Du mangler et 0 et b.

b) Ja.

c) Ja.

d) Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2009 af peter lind

Jeg har ikke foretaget regressionsanalyse på data og har ikke i sinde at gøre det. Din værdi af a ser rigtig ud. Den stemmer med Keplers 3, lov T2/r3=konstant. Derimod ser det ud til at du har en kommafejl på b. Metoderne i de følgende er rigtig; men du skal passe på med enhederne. Hvis du i din formel har brugt enheden mill. km, skal du også bruge den enhed ved anvendelsen.


Svar #3
01. marts 2009 af Booklover (Slettet)

Ok - tak.

Da jeg fik proppet det manglende 0 ind i b, passede udregningerne.

M.


Skriv et svar til: Hurtigt lille spørgsmål!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.