Fysik

Fysik hjælp. varme tilvækst

02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

En varmeisoleret beholder, som indeholder 1,0 L luft ved trykket 101 kPa er forsynet med et letløbende og tætsluttende stempel. I beholderen er der en glødetråd, som man kan sende elektrisk strøm igennem. På denne måde kan man forøge den indre energi af den indespærrede luft.

Ved at sende strøm igennem glødetråden hæves temperaturen af den indespærrede gas fra 16,1 oC til 78,2 oC. Stemplet bevæger sig udad, så der hele tiden er konstant tryk i beholderen,

Den specifikke varmekapacitet for luft ved 1 atmosfæres tryk er 1,00 kJ/(kg*K).

1 Beregn omgivelsernes stempelarbejde på den indespærrede luft.

2 Beregn den varme Q, som glødetråden har tilført luften.

3 Beregn tilvæksten af den indre energi for den indespærrede luft.

ka ikke finde ud af hvordan nr. 1 skal laves.

nr. 2 Q=m*c*delta T , jeg ka ikke finde ud af hvordan m findes...

3. har jeg så ikke kigget på endnu...

men er der nogen som ka give en hjælpende hånd?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2009 af peter lind

Arbejde = kraft*vej = tryk*areal*vej 


Svar #2
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

kan stadig ikke se hvordan det skal gøres da jeg  ikke får opgivet nogen strækning ....


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2009 af peter lind

areal*vej = rumfangsændring


Svar #4
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

Men...

hvor vil du få arael og vej fra? - det fatter jeg slet ikke...


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2009 af peter lind

Det her kræver en tegning, som jeg ikke rigtig kan give her. Tegn en cylinder med et stempel, markeret i to stillinger. Rumfanget mellem stemplerne er arealet af stemplerne gange afstanden mellem de 2 markerede stempler. Du kan også opfatte det pågældene rumfang som rumfanget af en almindelig konservesdåse.


Svar #6
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

Tjaeh kan godt forestille mig din tegning MEN.., ved godt jeg lyder håbløs... Jeg har jo stadig ingenting at regne med, det eneste jeg ved om beholderen er at den indeholder 1,0L luft og at den har et  tryk på 1atm...

o.0...


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. marts 2009 af peter lind

Du ved også at at trykket er konstant og temperaturstigningen. Så kan du finde rumfangsforøgelsen af gassen = rumfanget mellem stemplerne


Svar #8
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

så formlen jeg skal bruge er idealgas ligningen?



Svar #9
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

jeg ka ikk finde ud af det her -_-


Svar #10
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

Okay, hård og kontant... hvordan vil du finde delta V? , det er det jeg ikke fatter noget som helst af!...


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. marts 2009 af peter lind

P*V/T = konstant. Konstanten kan du finde af startbetingelserne.


Svar #12
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

jeg gir op... jeg fatter ikke den måde du forklarer det på... Ka du ikke bare vise mig udregningen... Jeg har sat 2 timer og trykket refresh og tænkt og jeg gider bare ikke mere nu...


Brugbart svar (1)

Svar #13
02. marts 2009 af mathon

cp = 1,00 J/(g*K)

Cp = (28,8 g/mol)*(1,00 J/(g*K)) = 28,8 J/(mol*K)

n = p*V/(R*T) = (1 atm)*(1 L)/((0,082058 L*atm/(mol*K))*((273+16,1)K) =
0,042153 mol

Q = n*Cp*ΔT = n*Cv*ΔT + p*dV

med dp = 0:

Q = n*Cv*ΔT + n*R*ΔT
eller skrevet
Q= Eindre + Astempel

Eindre = Q - Astempel
................

1)
Astempel =
n*R*ΔT = (0,042153 mol)*(8,31451 J/(mol*K))*((78,2-16,1) K) = 21,7651 J

2)
Q = n*Cp*ΔT = (0,042153 mol)*(28,8 J/(mol*K))*((78,2-16,1) K) = 75,3904 J

3)
Eindre = Q - Astempel = (75,3904 - 21,7651) J = 53,6253 J
 


Svar #14
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

øehh.. okay jeg ka godt forstå jeg ikke ka finde ud af det... dem formler har jeg slet ikke fået o.0

Cp for noget? specifik varmekapacitet?


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. marts 2009 af mathon

Cp = den molære varmefylde ved konstant tryk

i modsætning til

Cv = den molære varmefylde ved konstant volumen

Cp - Cv = R


Svar #16
02. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

okay, har jeg aldrig hørt om før... det var da også fuldstændigt dumt af en lærer at give sådan nogen opgaver når han ikke engang har fortalt hva det er....


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. marts 2009 af mathon

skrivefejl i #13's 5. linje
Q = n*Cp*ΔT = n*Cv*ΔT + p*dV   →   Q = n*Cp*ΔT = n*Cv*ΔT + p*ΔV
 


Brugbart svar (1)

Svar #18
03. marts 2009 af mathon

alternativ beregning af p*ΔV

da p er konstant
gælder

V2/V1 = T2/T1        hvoraf

(V2-V1)/V1 = (T2-T1)/T1

ΔV/T1 = ΔT/T1

ΔV = (Δt/T1)*V1
...........

ΔV = (((78,2-16,1) K)/((273+16,1) K))*(0,001 m3) = 2,14805*10-4 m3

Astempel = p*ΔV = (101325 N/m2)*(2,14805*10-4 m3) = 21,7651 J


Svar #19
03. marts 2009 af ImUnknown (Slettet)

Se det forstod jeg meget bedre =) , det andet så lidt sværere ud hehe :P

tusind tak.. =)


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. marts 2009 af mathon

tast"Børge" i #18's 6. linje

ΔV/T1 = ΔT/T1    →    ΔV/V1 = ΔT/T1


Skriv et svar til: Fysik hjælp. varme tilvækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.