Kemi

Kemiopgave - Syre-base reaktioner

04. marts 2009 af FeoDra (Slettet)

Hej alle, jeg er i gang med følgende opgave og den lyder som følgende:

Der fremstilles 250 mL 0,0100M svovlsyreopløsning ved fortynding af en 0,500M H2SO4.

a) Hvilken pipette størrelse skal der anvendes? (Har fundet frem til en 5 mL pipette)

pH for den fremstillede opløsning måles til 1,85.

b) Beregn den aktuelle koncentration af H3O+ i opløsningen. (Er fundet frem til 0,014M)

Svovlsyre er en dihydron syre, som er stærk i første trin og middelstærk i andet trin. Det vil sige, svovlsyre reagerer på følgende måde:

H2SO4(aq) + H2O(l) --> HSO4-(aq) + H3O+(aq) (I)

HSO4- (aq) + H2O (l) <---> (dobbelt harpun) SO42-(aq) + H3O+(aq) (II)

Det ses, at opløsningens indhold af H3O+ stammer fra begge reaktioner.

c) Beregn stofmængden af H3O+ stammende fra reaktion (I).

Her kommer problemet. Jeg ved ikke lige hvordan jeg skal komme igang med c. Jeg ved at de reagerer 1 - 2 pr. molekyle. Betyder det så at stofmængden vil være: n=c*v og så n*0,5?

Mvh Martin


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2009 af mathon

c)

n(H3O+)mono = (0,250 L)*(0,0100 mol/L)


Svar #2
04. marts 2009 af FeoDra (Slettet)

Okay, det havde jeg også tænkt på, men er det så ikke for hele opløsningen? I opgave d skal jeg gøre det samme, men bare for reaktion (II). Nu spørger jeg nok lidt dumt, men hvorfor skal jeg ikke gange med 0.5 til stofmængden, da det vel kun er halvdelen der stammer fra første reaktion.

Edit: Nej, det kan egentlig godt se. Det er jo en reaktion 1 til 1, den sker bare 2 gange, men så burde der vel være dobbelt så meget?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

Da svovlsyre er en stærk syre, dissocierer den fuldstændig i vand (også indikeret af enkelt pilen).
Husk at du kun ser på reaktion 1, ergo er forholdet mellem svovlsyre og oxonium ionen 1:1.
Så n (svovlsyre) = n (oxonium)
Du kender nu n og V, så skulle c vist være til at finde (som mathon siger) :)

 


Svar #4
04. marts 2009 af FeoDra (Slettet)

Okay, men hvad så med reaktion 2? Det er der kæden hopper lidt af.


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

Mht spørgsmål 2:

Du ved nu hvor meget der stammer fra svovlsyre, hvorved du kan regne koncentrationen der stammer fra svovlsyre ud.
Da reaktion (II) er en ligevægt, dissocierer den altså ikke fuldstændigt, så medmindre du kender bufferligningen har du ingen forudsætninger for at udregne hvor meget der reagerer, og altså bliver til oxonium.
Tilgengæld kender du den samlede koncentration af H3O+ og du ved hvor meget der kommer fra reaktion 1 - ergo kan du udregne hvor meget der kommer fra reaktion 2 også :)
Når du nu kender c og V kan du vist godt selv klare resten


Svar #6
04. marts 2009 af FeoDra (Slettet)

Jeg ved fra opgave b at den aktuelle koncentration af H3O+ i hele opløsningen er 0,014M, så er det vel bar den jeg skal bruge til at finde koncentrationen i ligevægten.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

Ja, altså til at finde den del af koncentrationen der kommer ud af ligevægten, når du ved at der kommer 0,01M ud af reaktion (I) :)


Svar #8
04. marts 2009 af FeoDra (Slettet)

Ja, det var hvad jeg mente :D


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. marts 2009 af mathon

n(H3O+)rest = n(H3O+)total - n(H3O+)mono

n(H3O+)rest = (0,250 L)*(10-1,85 mol/L) - (0,250 L)*(0,0100 mol/L) =
(0,250 L)*((10-1,85-0,0100) mol/L)


Svar #10
04. marts 2009 af FeoDra (Slettet)

#9 det er ligepræcis det jeg gjorde. Nu er jeg ihvertfald sikker på det ikke er forkert. Jeg siger mange tak.


Skriv et svar til: Kemiopgave - Syre-base reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.